Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Каква е връзката между една българка и Ален Делон?
Автор: Екип Ruse24.bg 08:51 / 20.04.2023Коментари (0)290
©
Нова книга за живота на френската филмова икона Ален Делон излиза на 5 май в родината му, съобщи АФП. 87-годишният световноизвестен актьор никога не е издавал автобиография, така че "Любови и спомени“ (Amours et Memoires) с дълъг предговор от самия него вероятно най-много се доближава до истината за противоречивия му характер.

Авторки на книгата на издателство Editions de La Martinière са българката Деница Банчева, която от 1991 г. живее в Париж – доктор по литература, филмов историк и писател, и Лилиана Роска – близка сътрудничка на актьора, събрала оригиналните свидетелства на личности, които добре го познават. Сред тях са негови приятели и колеги като режисьора Коста-Гаврас, който го нарича "звяра на френското кино, незаменим и неподражаем“, Брижит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен, Джейн Бъркин, Натали Бай. Жан-Франсоа Делон, брат на актьора и асистент-режисьор във филмите "Борсалино“ и "Вдовицата Кудерк“, пък разказва за детството им, илюстрирано с непоказвани до момента снимки.

Макар животът на Ален Делон извън екрана да е бил изпълнен с бурни връзки и скандали, той не крие, че успешната му кариера се дължи "на жените и е за жените“. Актьорът признава, че винаги е искал за жените в живота си да бъде "най-добрият, най-красивият, най-силният“. Сред тях той цитира имената на актрисите Брижит Обер, Мишел Корду, Роми Шнайдер, Натали Делон, Мирей Дарк, както и на модела Розали ван Бремен – майка на двете му последни деца.

Книгата прави дисекция филм по филм на продукциите, които превръщат Делон в олицетворение на "готиния мачо“ самотник, започвайки от най-ранните класики от 60-те като "Горещо пладне“ и "Самурай“. За този си статут актьорът благодари на жените в живота си начело с Роми Шнайдер, с която си партнират в "Басейнът“ и с която имат бурна връзка, и на съпругата си от 1964 до 1969-а Натали Делон, която е била принудена в този период да го дели с много други жени, признава той. "Никога не съм мечтал да бъда актьор. Влязох в професията и продължих да играя благодарение на жените и за жените. Любовта винаги ме е подтиквала да надскачам себе си“, изповядва се звездата.

В книгата "Любови и спомени“ има и някои неща, които се огласяват за първи път, като например посмъртно писмо, което Делон адресира до Роми Шнайдер след самоубийството й, както и декларацията му, че никога не е имал любовна връзка с Брижит Бардо, "колкото и странно да изглежда“. "От 65 години имаме най-доброто приятелство, което може да съществува“, изтъква актьорът. В писмо, отпечатано в книгата, Бардо пък казва за Делон, че притежава "величието на лъв…тайнствеността на черна пантера…зъбите на вълк“. В ръкописно свидетелство рано оттеглилата се от светлината на прожекторите актриса го определя като "доминант, който прикрива уязвимостта си, като намира убежище в самотата“.

"Ако има нещо, с което се гордея, това е моята кариера“, подчертава Делон и отдава дължимото и на великите режисьори, които са го "формирали и усъвършенствали“ като Рене Клеман, Жан-Пиер Мелвил, Лукино Висконти, който го снима в "Гепардът“ (1963), и Джоузеф Лоузи, който разкрива драматичния му потенциал в "Господин Клайн“.

В книгата, която критиците определят като "хвалебствена“, е отредено много по-малко място на противоречивите моменти и подробности от живота на актьора – например за сина от певицата Нико, за когото се твърди, че е от него и когото той отказва да признае, за обвиненията в насилие към жени и към собствените му деца, или за връзките с подземния свят и подкрепата за крайнодесния Национален фронт във Франция.

Делон, на когото мелодрамата не е чужда, завършва предговора си, перифразирайки Алфред дьо Мюсе, с думите: "Ако трябва да умра утре, нека Бог направи да бъде от любов. Искам хората да казват за мен: "Той често страдаше, понякога грешеше, но обичаше. Живя истински, а не е изкуствено същество, създадено от гордостта и скуката му“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: