Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво да правим и да не правим, когато пестим по време на криза
Автор: Екип Ruse24.bg 17:40 / 28.10.2022Коментари (0)434
©
Вероятно последното нещо, за което искате да мислите по време на криза, е пестене на пари. Доста по-трудно във времена на криза, но не и невъзможно – с малко повече финансова дисциплина и проактивност можете да подобрите финансовото си състояние.

Правете:

- Намалете разходите си по сметки, ако е възможно - често срещан съвет за спестяване на пари е да намалите ненужните разходи. По време на продължителна криза може да се наложи да преосмислите какво е "ненужно“. Започнете с разходите за най-необходимите неща, за да управлявате бюджета си – наем или ипотека, разход по транспорт, храна. Когато вземете предвид сметките, не се отнасяйте към тях еднакво. За плащания по заем вижте дали вашият кредитор може да предложи облекчение.

- Адаптирайте сумата, която се опитвате да спестите - като цяло е полезно да имате сума в кеш, която да спестите. Спешният фонд, например, е нормална цел, която включва покраването на разходи за живот в период между три и шест месеца. Но по време на извънредна ситуация може да се наложи да намалите очакванията си. Ако доходите ви се променят, не сте длъжни да спестявате фиксирана сума. Начинът, по който спестявате, също може да се наложи да бъде променен. Ако използвате автоматични преводи към спестовна сметка, вижте дали тази сума все още е изпълнима за вас. Ако не, намалете количеството. Или, в краен случай, отменете трансферите за момента и правете еднократни трансфери, когато е възможно.

Не правете:

- Не теглете допълнителни заеми – Ако нямате друга възможност, освен да вземете личен заем, за да свържете двата края по време на финансова криза, то поне се опитайте да потърсите заеми с ниски лихви и не прибягвайте до бързи заеми.

- Бъдете внимателни със своите инвестиции  - в случай на рецесия голяма част от инвеститорите реагират емоционално и обикновено продават голяма част от своите ценни книжа.  По-уместна реакция е да се съсредоточите върху дългосрочните си финансови цели и да изчакате пазарите да възобновят своят растеж. Разбира се, в случай че не притежавате фонд за спешни случаи, може да пожертвате част от инвестициите си за такъв.

- Не харчете от спестяванията си без да имате някакъв план -  Ако имате спешен фонд и имате нужда от него сега, използвайте го. Но преценете сумата, от която се нуждаете, преди да изтеглите, и следете как я харчите. В крайна сметка ще трябва да спестявате отново и искате да направите този процес управляем. Може да помогне да се спрете на минимална сума, която трябва да държите в спестовна сметка, за да се чувствате по-спокойни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: