Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво прадставлява "противораковата" диета?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:33 / 28.12.2020Коментари (1)424
©
За съжаление все още никой не е намерил прекрасна диета, която да спаси хората от рак или да намали вероятността от рак със 100%. Рискът от рак е 30% генетично свързан и 70% обвързан с външни фактори. Последните включват храна, лоши навици, замърсяване на въздуха, нива на физическа активност и стрес .

Американският институт за изследване на рака и Световната фондация за изследване на рака изчисляват, че 30-40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени чрез диета, физическа активност и поддържане на здравословно телесно тегло.

Този процент е по-висок за някои видове рак. Например правилното хранене намалява риска от колоректален рак при мъжете със 71%.  

Но имайте предвид, че ефектът няма да се появи бързо. Д-р Рандал Ойер от Калифорния твърди, че не е важно какво сте яли през последната година, а това, което сте яли в продължение на десет години. 

В едно проучване изследователите установяват, че наднорменото тегло причинява 14% от смъртните случаи от рак при мъжете и 20% при жените. 

Авторите изчисляват, че повече от 90 000 смъртни случая от рак годишно (в Съединените щати) могат да бъдат избегнати, ако цялото възрастно население поддържа здравословно тегло.

За обикновения човек дневният прием на калории е 2500 kcal за мъже и 2000 за жени, но варира в зависимост от теглото, възрастта и други параметри. 

Учените все още не могат еднозначно да отговорят защо определени храни намаляват вероятността от рак, но ефектът от правилната диета наистина е такъв. Ето как да промените диетата си:

Яжте повече храни на растителна основа

Това включва плодове, зеленчуци, билки, бобови растения, ядки. Растенията произвеждат много вещества, които предпазват клетките от увреждане и по-рядко се образуват тумори. Тези вещества са антиоксиданти, полифеноли, каротеноиди и витамини.

Яжте поне пет порции пресни плодове и зеленчуци на ден; една порция се равнява на 80 г. По-добре е да се ядат цели храни, например една ябълка ще донесе повече полза за вас от чаша ябълков сок. 

Друго предимство на растителната диета е, че тя е с ниско съдържание на калории, като по този начин намалява риска от затлъстяване, информира zdraveto.to.

Яжте повече фибри

Те се съдържат в растителните храни като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Фибрите задържат и провеждат вредните вещества през храносмилателния тракт, така че в крайна сметка те не се абсорбират в кръвта. 

Тези влакна също се ядат от бактерии, които произвеждат някои витамини и поддържат нормалната функция на червата.

Предпочитайте здравословните мазнини



Това са ненаситени мазнини с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които предпазват клетките от възпаление. Зехтинът, ленените семена , ядките, авокадото и рибата са богати на тях.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Яжте каквото ви се яде.Още никой нищо не знае за рака.Иначе да го бяха преборили.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: