Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Китайците го наричат "спасител на народа" и го използват като цяр за много болести
Автор: Цвети Христова 18:26 / 07.12.2023Коментари (0)607
©
Помелото не е хибрид и не е продукт на генното инженерство, както мнозина си мислят. Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за най-големия цитрус, който произхожда от Югоизточна Азия и Китай. От близо 15 години се внася и у нас. Днес се отглеждат различни видове помело - с бледожълта пулпа, розова или червена, ароматна и вкусна. Смята се, че колкото по-голям е плодът, толкова по-сочна е пулпата. Затова е хубаво да избирате плодове с тегло един килограм или повече. Дeбeлaтa ĸoжa нa плoдa e зeлeнa или жълтa, a peзeнитe ca paздeлeни c пpeгpaди, ĸoитo имaт гopчив вĸyc. 

Калоричното съдържание на помелото е само 38 калории на 100 грама. В този смисъл е полезно и за тези, които спазват диета. Хората, които страдат от повишена киселинност на стомаха, трябва да използват плодовете с повишено внимание. Помелото е 85% вода и витамини. Например, 200 грама плод съдържа почти дневна доза витамин С, който е необходим за поддържане на имунитета през зимата. Този цитрус съдържа много витамин Е, който също се нарича "витаминът на красотата" заради способността му да влияе върху процеса на стареене, като го забавя. Помелото съдържа доста голямо количество калий, магнезий, витамин В3, мед и желязо. Калият стабилизира сърцето, магнезият помага да за се устои на стреса, а също така подобрява функционирането на нервната система и качеството на съня, витамин B3, укрепва стените на кръвоносните съдове.

Екстрактът от розово помело често се добавя към продукти, които се използват за грижа за кожата и косата. Има свойства против стареене и избелване, намалява пигментацията и подобрява стегнатостта на кожата. Витамин B1 и цинк, съдържащи се в плода, подобряват растежа на косата и предотвратяват появата на пърхот, пише bosskitchen.com. Друг, не по-малко интересен факт - помелото е много обичано в Китай, тъй като за китайците този плод е най-ценният подарък, който носи щастие, успех и изобилие. 

Много често си го разменят като подарък  на различни празници, особено в навечерието на Нова година. Китайците го наричат още "спасител на народа" и го използват като цяр за много болести.

Смята се, че помелото има сладък вкус и изобщо не горчи, за разлика от грейпфрута. Това не е съвсем вярно. Горчивината присъства в помелото и се усеща доста силно, но не се намира в пулпата на плода, а в черупката му (бялата кора, която обгражда пулпата). И ако я премахнете напълно, защото плодът се почиства достатъчно лесно, тогава наистина усещате само сладостта. Може да го ядете и с помощта на малка лъжичка. Така няма да усещате горчив вкус.

Добрият зрял плод трябва да има богат аромат, бледозелен или жълт цвят и да е леко пружиниращ, като "гумена топка". Разбира се, не трябва да се наранява по никакъв начин - гладкият и лъскав плод е идеалното помело.

По-добре е цитрусите да се ядат пресни, както всеки друг плод. Може да го прибавяте към салати, десерти, или да приготвяте мармалад и конфитюр от него. Съчетава се добре с месо и риба, както и с морски дарове, пикантни ястия и сладкиши. 

Тъй като плодът е абсолютно некалоричен (около 38 калории на 100 грама), той се използва в диетични ястия. Пулпата на помелото е не само вкусна, но и полезна, тъй като е богата на пектин. Ето защо този плод се използва при приготвянето на мармалад. Освен, че пектинът подобрява и метаболизма, известен факт е, че пектинът пречиства организма от пестициди, токсични и радиоактивни вещества.

Интересното е, че екзотичният плод е и антидепресант, тъй като съдържа вещества, които укрепват нервната система и помагат в борбата с лошото настроение. 

Както, вече стана ясно, култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но без горчиво-нагарчащата му жилка във вкуса. По тази причина често ги наричат "меден грейпфрут“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: