Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои други храни освен сиренето имат калции?
Автор: Екип Ruse24.bg 14:34 / 06.03.2024Коментари (0)810
©
Калцият е важен минерал за поддържане на здрави кости и зъби, за поддържане на мускулната функция и за подпомагане на нервното предаване. Въпреки че сиренето е добре познат източник на калций, има много други храни, които могат да допринесат значително за приема на калций. Разнообразяването на диетата с тези алтернативи може да бъде особено полезно за тези, които имат непоносимост към лактоза или спазват растителна диета.

Един отличен немлечен източник на калций са зелените листни зеленчуци. Тъмните зеленолистни зеленчуци като кейл, зелена салата и бок чой са богати на калций и предлагат множество други важни хранителни вещества.

Тези зеленчуци са не само нискокалорични, но и осигуряват здравословна доза фибри, витамини и минерали. Включването им в салати, пържени ястия или смутита може да бъде вкусен и питателен начин да увеличите приема на калций.

Друг изненадващ източник на калций е рибата, особено тази с меки, годни за консумация кости. Консервираните риби като сьомга и сардини съдържат не само калций, но и омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето. Консумацията на тези видове риба, включително костите, може да допринесе за общия ви прием на калций.

Внимавайте да избирате разновидности с кости, които могат лесно да се консумират, тъй като те са хрупкав източник на калций. Семената и ядките също са забележителни източници на калций. Бадемите, семената от чиа и сусамът са особено богати на този минерал.

Похапването на шепа бадеми или добавянето на семена от чиа към киселото мляко или смутито са лесни начини да внесете калций в диетата си. Освен това таханът - паста, приготвена от сусамови семена - е универсална съставка, която може да се използва в различни ястия, като добавя както вкус, така и калций.

За тези, които обичат млечни алтернативи, обогатените млека и сокове на растителна основа са отлични варианти. Много от предлаганите в търговската мрежа бадемови, соеви и оризови млека са обогатени с калций и други важни хранителни вещества. Проверявайте етикетите, за да се уверите, че продуктите са достатъчно обогатени, и избирайте тези с добавен витамин D, тъй като той подпомага усвояването на калция.

В областта на плодовете смокините са с изненадващо високо съдържание на калций. Особено сушените смокини съдържат концентрирано количество от този минерал. Включването на смокини в диетата ви като лека закуска или добавянето им към салати и десерти може да допринесе за покриване на дневните ви нужди от калций. Освен сиренето има много богати на калций храни, които могат да бъдат включени в добре балансирана диета.

Като включите зеленолистни зеленчуци, риба с ядливи кости, семена, ядки, обогатени продукти на растителна основа и богати на калций плодове, можете да гарантирате, че отговаряте на нуждите на организма си от калций, като същевременно се наслаждавате на разнообразни и вкусни храни, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: