Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои храни никога не бива да ядете сурови
Автор: Цвети Тончева 16:45 / 03.05.2024Коментари (0)1036
© Shutterstock
Има много храни, които могат да се консумират сурови. Всъщност някои храни трябва да се консумират по този начин. Това обаче не е така за всяка храна в нашата диета. Някои от тях може да нямат толкова добър вкус сурови, докато други може да са трудни за смилане, а трети дори може да ни убият!

Предлагаме ви списък с храни, които трябва да се консумират варени, а не сурови.

Яйца

Яденето на сурови яйца може наистина да ви разболее. Това е така, защото те може да са замърсени с бактерията салмонела. Единственият начин да се уверите, че са безопасни за ядене, е като ги сготвите старателно. Плюс това, някои хранителни вещества, като протеини, не са толкова смилаеми, ако се консумират сурови.

Картофи

Придържайте се към варени картофи. Нишестето в тях съдържа токсични съединения, наречени гликоалкалоиди, които могат да объркат храносмилателната ви система.

Лима боб

Тези бобови растения съдържат съединение, наречено линамарин, което се превръща в цианид. За щастие, готвенето на боб Лима ги прави безопасни за консумация.

Червен боб

Яденето само на четири или пет от тях сурови може наистина да ви навреди. Червеният боб съдържа лектини, които могат да причинят тежък стомашно-чревен дистрес. Те се унищожават по време на процеса на готвене.

Диви гъби

Въпреки че повечето гъби, които ще намерите в супермаркета, са безопасни за консумация сурови, не е препоръчително да ядете диви гъби, без да ги сварите. Освен това гъбите са много по-вкусни, когато са сготвени!

Пилешко, свинско и телешко месо

По-специално птичето, свинското и говеждото месо винаги трябва да се готвят безопасно, в противен случай рискувате хранително отравяне, причинено от бактерии като Campylobacter, Clostridium perfringens и Salmonella.

Маниока

Подобно на боба Лима, суровата маниока също съдържа опасни нива на цианид.

Плодове от бъз

Не всички ядливи плодове трябва да се консумират сурови. Такъв е случаят с бъза, който трябва да се вари преди консумация. Те съдържат гликозид, който се превръща в цианит и следователно е отровен.



Патладжан


Подобно на картофите, патладжанът също съдържа соланин, който е гликоалкалоидна отрова. Поради тази причина не трябва да го ядете сурово.

Горчиви бадеми

Горчивите бадеми не се предлагат в много страни, включително САЩ, но това не е така за всяка нация по света. Този сорт съдържа синила киселина, известна още като цианид.

Мляко

Суровото мляко не е най-безопасното нещо, което можете да пиете, тъй като може да съдържа множество микроби. Пастьоризираното мляко е много по-безопасен вариант.



Пчелен мед


Суровият мед може да съдържа спори на бактерия, наречена Clostridium botulinum, която произвежда вредни токсини. Това е особено опасно за малки деца и бременни жени.

Брашно

Надяваме се, че скоро няма да ядете лъжица брашно, но може да се изкушите от малко тесто за бисквити. Оказва се, че суровото брашно съдържа фитати или фитинова киселина. Те се свързват с някои минерали, не позволявайки на тялото ви да ги абсорбира. Освен това суровото брашно може да съдържа бактерии като E. coli.

Брюкселско зеле

Готвенето на брюкселско зеле не само значително намалява горчивината им, но също така освобождава противоракови съединения, наречени изотиоцианати.

Броколи

Въпреки че не е отровен зеленчук, храносмилателната ви система ще може да преработи броколите много по-добре, когато са сготвени.

Ориз

Яденето на суров ориз може да не е лесна задача, но в случай, че искате да дъвчете ориз, по-добре е да не го правите. Това е така, защото суровият ориз може да съдържа вредни бактерии.

Карфиол

Подобно на броколите, карфиолът също се усвоява по-добре (и има по-добър вкус), ако е сготвен, така че може да избягвате да го ядете суров.

Зелен боб

Зеленият фасул е богат на лектини, които могат да причинят значителен стомашно-чревен дискомфорт. Готвенето им ще намали количеството лектини.

Аспержи

Докато аспержите могат да се консумират сурови, дъвченето на стъблата може да не е лесна задача.

Зеле

Този кръстоцветен зеленчук е страхотен, но не е такъв, който бихте искали да ядете суров. Това е така, защото може да бъде трудно смилаемо за някои хора.

Маслини

Маслините се консумират предимно сурови, но не направо от дървото. Те трябва да бъдат леко излекувани, така че да загубят част от горчивината.

Спанак

Спанакът често се добавя към салати и въпреки че е безопасно да се яде суров, готвенето му ще позволи по-доброто усвояване на желязото и калция.

Тиква

Има много вкусни рецепти за приготвяне на тиква. Суровата тиква е много по-влакнеста и горчива от варените й версии.

Източник: StarsInsider






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: