Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои са най-опасните плажове по нашето Черноморие?
Автор: Георги Кирилов 18:53 / 11.08.2019Коментари (1)714
© Plovdiv24.bg
Над десет са опасните плажове по българското Черноморие, на които най-често се случват тежки инциденти в морето. Причината е, че ивиците са дълги, открити и щом духне вятър, се вдигат високи вълни. Според поверието– 6- ти август, Преображение Господне, морето се “обърна", пише "Труд".

Скалите на “Германката"

Местността “Германката" се намира до Созопол. Високите скални стени на това място са предпочитани за тренировки на любителите на скално и спелео (пещерно) катерене. Тук често се провеждат състезания на пещерняци от цялата страна. Популацията от миди го прави любимо място за вадене на морския деликатес. Опасните течения и въртопи в скалната теснина обаче взимат редовно жертви. Фаталното място е получило името си заради нещастен случай преди десетилетия. На това място, от високите скали, немкиня се хвърлила да плува, но се удавила. Мрачната слава на мястото бе затвърдена, след като 35-годишният бургаски бизнесмен Христо Петров го избра, за да се самоубие през януари преди 6 г., скачайки от стръмните скали Двама водолази откриват в местността “Германката" на около 5 метра от брега буксирно въже за автомобил с привързан в единия му край камък. На около 20 метра от него и 13 метра дълбочина е открито тялото на бизнесмена. Според приятели на Петров той се е самоубил заради банков кредит от 50 000 лв. 

“Мостът" в Бургас 

Въпреки че бургазлии го наричат така, съоръжението всъщност не е мост. То е бетонна структура, издадена на 300 м в морето и е класически “пирс" (от англ. pier) – съоръжение за швартоване на морски съдове, което се използва също и за разходки. От години “Мостът" носи мрачна слава, защото привлича както самоубийци, така и скачачи, обикновено придобили внезапна смелост след няколко ракии. Десетилетия наред за особено геройство сред бургаските хашлаци се смята да скочиш през нощта от площадката на втория етаж но моста – височината е 20 метра. Монтираната там камера за видео наблюдение не спира мераклиите за адреналин. На 7 юни т. г. бургаски тийнейджъри, решили да скачат в морето от Моста, въпреки забраната, посегнаха на охранителната камера за видеонаблюдение. Последният трагичен случай бе на 20 юли т. г., когато пил англичанин скочи от площадката за наблюдение и загина. Инцидентът станал в късния следобед вчера пред очите на десетки хора, които по това време са се разхождали по “Моста". Спасителите не са могли да помогнат на 60-годишния мъж и той е издъхнал. 

“Липите" в Синеморец 

По Южното Черноморие случаите на удавени през това лято са осем, като първият бе на летовник, който попадна в лапите на морето в една от черните точки – Синеморец. Особено опасен там е плаж “Липите", който частично се охранява от спасители на доброволни начала. На този плаж има две опасни течения, които са основната причина за инцидентите. Другата е, че хората се поддават на паниката, когато ги дръпне морето. Още се помни трагедията от 20 юли 2012 г. Според очевидци двама мъже – Петър Тодоров на 50 г. и Христо Стефанов на 48 г. чули викове на давещи се деца, които мъртвото вълнение отнасяло навътре в морето. По това време то било към 3 бала. Въпреки силният “сологан", мъжете влезли във водата и успели да спасят децата. Вълнението обаче ги отнесло и те се удавили. Паметна плоча напомня днес за себеотрицанието и смелостта им. 

Край Синеморец е опасен и друг плаж – “Косата". Това е мястото, където р. Велека се влива в Черно море и образува пясъчна коса. Тук рязко става дълбоко много близо до брега и това е особено опасно за деца. Също така след силен вятър тук често има силни течения и дънни ями.

Остров “Света Анастасия" 

Малкият скален къс в залива на Бургас е опасен както за плувци, така и за морски съдове. За къпещите се опасно е трудното влизане във водата, защото брегът не е пясъчен, а каменист и хлъзгав. Също така силни течения опасват малкия къс земя, особено откъм северо-източната му част. Италианска яхта бе спасена край остров “Света Анастасия" на 4- ти август, в неделя. Това съобщи за “Труд" капитан Живко Петров, шеф на Морска администрация. Яхтата започнала да бедства край острова, защото се повредила- “загубила ход", обясни кап. Петров. След като бил подаден сигнал за бедствие в Морския спасителен център във Варна, спасителите се задействали веднага. Изпратен бил катер, който издърпал яхтата и пасажерите и невредими на брега. Оказването на помощ в морето си има строги правила. Бедстващ морски съд предава сигнал SOS по радиостанцията до Спасителния център във Варна и оттам поемат плана за действие. В центъра работят денонощно много специалисти, включително и от Въздухоплавателната агенция, има връзка и с ВМС. 

“Харманите" в Созопол 

Този плаж е гъсто населен през сезона, сравнително добре охраняван и дори е взимал наградата “Син флаг" на Евросъюза за природосъобразна брегова ивица. Проблемът тук идва при силен вятър, най-често от североизток. Плажът е открит, незащитен от скал и много бързо се вдигат огромни вълни. Затова никога не влизайте на “Харманите" при силно вълнение – опасността се засилва от водовъртежи и огромните дънни ями, които вълните лесно дълбаят в мекия му пясък. Това предупреждение важи с пълна сила за още два близки до Созопол, но много опасни особено през август плажа – северният на Каваците и невероятно открития към ветрове “Шофьорски плаж" на юг след курорта “Дюни". Един от запомнящите се трагични инциденти на плаж “Каваци" се случи през 2009 г. Спасител на 53 години от охраняем плаж видял, че в неохраняваната съседна зона на къмпинг “Каваци север" четирима души се давят на около 30 метра навътре в морето. Той влязъл с джет и извадил мъж на 24 години, който бил реанимиран веднага от екип на Спешна помощ – Созопол. Той бил откаран в “Шокова зала" в бургаската болница, където по-късно починал. Иракли и Северен Обзор На пясъчната ивица на Иракли се разигра трагедия в началото на юли т. г. около 12 часа на обяд. Жертвата е 48-годишна бургазлийка, която плажувала със съпруга си и приятелско семейство. Компанията пристигнала малко по-рано и се настанила на неохраняемата ивица. Жената влязла сама в морето и се отдалечила на около 40 метра навътре от брега. Приятелите и мъжът и разбрали, че е в беда прекалено късно. Те видели, че се бори с течението и се хвърлили да я спасяват, но не успели да помогнат. Въпреки опитите є да излезе от бурното море, бургазлийката не успяла. Турист от Враца първи стигнал до нея и я измъкнал на брега, но тя била вече мъртва. Преди 3 години труп на удавник изплава и на плажа в Обзор. По-късно станало ясно, че удавникът е мъж, който почивал в един от хотелите в района на някогашния къмпинг “Луна". След края на работното време на спасителите, туристът влязъл да се къпе в морето заедно с приятел на плажа пред “Луна бей". Внезапно ги повлякло силно течение. Двамата започнали да се давят и плажуващите им се притекли на помощ. Успели обаче да извадят само единия. 

Устието на река Камчия

Най-рисковано е къпането на обширния плаж в Камчия, особено край устието на едноименната река, където кипят водовъртежи. Почти всяка година има жертви, а най-черен бе август през 2013 г. Тогава за ден малцината спасители от един сектор на 2-километровата ивица извлякоха от бурното море 7 удавници, а един загина. На юг от Варна особено опасно е къпането на Шкорпиловци. Преди 3 години на 50 метра от устието на реката се удави мъж от Люксембург на 54 години. Чужденецът пристигнал сам с колата си, оставил дрехите си на пясъка и влязъл да поплува. По-късно трупът му изплувал към 18:50 часа и бил забелязан от разхождащите се по брега летовници, които сигнализирали на тел. 112. “Мястото е коварно, там морето влече и подрива дъното. Речната вода е поне с 10 градуса по-ниска температура и това също оказва влияние на плувците", коментираха рибарите, които целогодишно живеят на устието на Камчия и познават брега като пръстите на ръцете си. “На самото устие на реката дърпа много. Няма излизане. Трябва да се пуснеш по водата и да излезеш или Южно или Северно от течението". 

Плажът на кв. Аспарухово 

В града дънни ями и подводни течения най-често се образуват на Южния плаж, пред Калните бани и в кв. Аспарухово. “Брегът е плитък, има 3-4 прибоя, които копаят ръкави по дъното. След голяма вълна в тях тръгват цели подводни реки и то съвсем до брега. Отгоре морето може да е като тава, но отдолу кипи. Тогава е най-трудно да овладеем ситуацията, тъй като хората не разбират защо сме вдигнали червен флаг. Но човек може да се удави и в локва. Затова нека бедстващите да не се свенят и да викат за помощ – животът е един", призова шефът на спасителите по градските ивици Георги Есов. Ветеранът, който командва 64 водни гардове, припомни случай отпреди 3 г., когато бебето на рускиня едва не загинало на самия бряг. Майката къпела мъничето в плитко надувно басейнче, няколко пръски попаднали в устата му и то си глътнало езика. Край Варна опасен е и популярният плаж в местността “Траката", особено по време, когато е неохраняем. Придобилият най-голяма известност случай на удавяне там при недотам изяснени обстоятелства е на Варненския митрополит Кирил през юли 2013 г.

Втора буна във Варна 

Много инциденти стават и на буните, които са неохраняеми. Допълнителен фактор е и изобилието на заведения по брега, откъдето излизат подпили и смели летомници. Често се налага спасители от околните плажове да вадят оттам смелчаци, ранени след скокове от тетраподите. Ден след Илинден на Втора буна загина 35-годишен мъж, влязъл да спасява детето си. Мощна вълна го запокитила към камъните, леко пострадали и двамата спасители, които извлекли тялото му на брега. На същото място през юли момче си потроши главата и само бързата реакция на реаниматорите на пясъка му спаси живота. Сред коварните плажове на север от Варна са препълнените с туристи Кабакум и Златни пясъци. Освен, че са открити, там наклонът на брега е голям и само след 2-3 метра дълбочината става над 1 метър, което прави къпането опасно дори при малко вълнение. Според спасители, които работят на плаж Кабакум “там е дълбоко и, ако не можеш да плуваш, се давиш. Просто лятото дава самочувствие и слабите плувци се изживяват като шампиони по плуване. Резултатът в повечето случаи е фатален". 

Дънни ями на Албена

На Албена често се образуват дънни ями. Ями има и на плажове, които са охраняеми и се славят с хубавата си ивица. Така например по плиткия плаж на Албена има 5-6 специфични места, където се образуват дънни ями. Причината е, че дънният слой е полуглинест и при мъртво вълнение се получават цели подводни реки. В тях имало опасни завихряния на водата и обратни силни течения към открито море. По думите на специалиста по водно спасяване към БЧК в Добрич Петър Андреев, на дъното се образуват каньони с широчина на река от 10-12 метра. В тях водата тече мощно и никой не може да излезе от течението без помощта на спасителите. Опасностите били пред хотелите "Калиакра" и "Калиопа", пред базара в курорта и ресторант "Хавана". Дънни ями имало и между хотелите "Боряна" и "Нона", но най-опасни са те били срещу хотел "Славуна" заради вливането на близката река Батовска, посочи специалистът. Иначе плажът в Албена се слави с това, че на 100 м от ивицата дълбочината е само 1,60 метра. Д-р Иван Иванов, шеф на плажните медици във Варна: Тези дни не е за деца и болни възрастни “Тези дни морето яко дърпа, буквално копае дупки около краката още досами брега. Не бива в такова време във водата да влизат сами деца и възрастни хора, особено ако страдат от хронични болести", призова д-р Иван Иванов, шеф на ДКЦ 1 “Св. Клементина", което от години осигурява безплатна медицинска помощ на плажовете във Варна и курортите. Този сезон на охраняемите плажове жертви няма, но през последните дни зачестяват случаите на оказана помощ на давещи се хора. Последният инцидент станал в понеделник, когато 8-годишно дете потънало в дънна яма на Южния плаж. Ден преди това същият шок на плиткото изпитал чуждестранен турист, а през юли в същия район на косъм бяха спасени две деца на 5 и 7 г. Оказа се, че са се къпали без надзор, тъй като родителите им си хапвали в близко капанче и разбрали за инцидента, чак когато пристигнала линейка. “Къпането след обилно хранене и употреба на алкохол е голям риск, а изкушенията край плажа са много – цацата и бирата вървят денонощно в заведенията на пясъка. Ние можем само да предупреждаваме и да свирим, ако видим неразумен човек в морето. Половината от плажуващите са нарушители и това няма да се промени, докато не бъде създадена плажна полиция, която да налага яки глоби", категоричен е спасителят доайен Георги Есов. В листата освен преяли и пили преди къпане летовници, влизат и пенсионерите, които се пекат в най-жежкото време. Според д-р Иванов този сезон те са най-честите клиенти на медицинските пунктове на пясъка. “Правят хипертонични кризи, имахме и случай на инсулт. Като цяло обаче това лято имаме по-малко работа. Не защото културата на туристите се е повишила, а защото броят им е доста по-скромен", заключи д-р Иванов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ужас - ми то няма един безопасен плаж!!! :(
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: