Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кои животни спят зимен сън в България?
Автор: Пламена Николова 11:44 / 02.01.2020Коментари (0)928
© Фейсбук
Зимният сън е летаргията, в която изпадат някои животни през студените месеци. Това се случва естествено и е необходимо за оцеляването сезонно замиране на телесните функции, съобщават от зоокъта във Варна.

Начинът, по който мечките се адаптират към зимните условия, е чрез трупане на храна и съхраняването и под формата на мастни депа. Те се хранят обилно през есента, за да надебелеят. Тогава те започват постепенно да забавят метаболизма си и сякаш "превключват“ на енергийно пестящ режим – зимен сън.

По сходен начин като мечките таралежите се хранят много през есента. Зимата изпадат в зимен сън и нямат нужда да събират запаси, защото натрупват хранителни вещества под формата на мазнини.

Характерно за гущерите е, че са с непостоянна телесна температура. През есента се събират в скривалищата си на групи. Най-често се покриват в дупки в почвата или се скриват под дънери, където заспиват зимен сън.

През зимата всички пчели се струпват в центъра на кошера, за да се топлят една в друга. Заспиват, привеждайки главата си надолу, а антенките им спират да се движат. Змиите са активни само през топлите месеци, обикновено през деня. Свикнали са да се припичат на слънце, затова прекарват от 2 до 6 месеца в зимен сън.

Докато спят зимен сън някои животни са си на практика почти като мъртви. Тези "истински“ хибернатори са дървеници, прилепи и земни катерици (лалугери). Язовецът е едно от животните които спят зимен сън, но може би единственото което приема квартиранти през това време- понякога лисици се настаняват в бърлогата му,но той не ги гони.

При условия на захлаждане костенурките също изпадат в хибернация – т.е. минимализиране на всички жизнени процеси, при което не приемат храна и ограничават движението си. При следващо затопляне отново възобновяват своята активност. Обикновеният сънливец, вид гризач от семейство Сънливцови, наричан още съсел, поставя рекорд по продължителен сън сред бозайниците в естествени условия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: