Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Консумацията на кейл ще ни осигури букет от хранителни вещества
Автор: Екип Ruse24.bg 17:51 / 07.05.2024Коментари (0)893
©
Всеки модерен човек се стреми към това да се храни балансирано и здравословно. Все неща, които означават, че не бива да се изпада в крайности.

Но понякога е трудно да разберем точно кои храни са най-подходящи и съдържат в себе си богат спектър от хранителни вещества.

Ето защо от Healthline идват на помощ, за да разберем с тяхна помощ кои пет храни можем да консумираме без чувство за вина, защото те са богати на различни хранителни вещества. Нещо, което е много полезно, когато планираме менюто за седмицата.

Разбира се, трябва да направим и уточнението, че нито една храна не предлага абсолютно всички хранителни вещества, затова правилният избор е в разнообразието и съчетанието им. За да сме здрави и постигаме целите си, когато става дума за тегло, трябва да избягваме консумацията на преработени храни, които са пълни с много калории, но малка хранителна стойност. Ето и кои пет храни е добре да добавим към менюто си.

Сьомга

Сьомгата определено не е от най-евтините риби на пазара, но за сметка на това има много предимства. Тя е с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, а те са важни, защото според Healthline всяка една клетка от тялото ни има нужда от тях.

Те подпомогнат правилното функциониране на мозъка, очите, сърцето, белите дробове и имунната система. Само 100 грама дива атлантическа сьомга съдържат в себе си 2.2 грама Омега-3 мастни киселини, както и 25.4 грама протеин.

Освен това сьомгата е богата на витамини и минерали като магнезий, калий, селен и витамини от група В. Тук също много добър избор на риба биха били сардините.

Кейл

Познат още като къдраво зеле, той е богат на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Консумацията на кейл ще ни осигури прием на витамини като C, A, K и B6, калий, калций, магнезий и мед.

Именно това е един от зеленчуците, които са най-богати на различни хранителни вещества, от които тялото ни има нужда, предава lifestyle.bg.

Морски водорасли

Тук любителите на суши със сигурност ще са доволни, защото нори е едно от водораслите, които се използва най-често при приготвянето на суши.

В морските водорасли има високо съдържание на калций, желязо, магнезий, манган, както и йод, който е важен при производството на хормони на щитовидната жлеза.

Има изследвания, които показват, че полизахаридите и други хранителни вещества в морските водорасли имат и антиоксидантни свойства.

Чесън

Добрият стар чесън се използва много в българската кухня и това е повече от добре, защото е богат на витамин C, B1 и B6, както и на калций, калий, мед и селен.

Макар да са нужни още и по-подробни изследвания, има доказателства, че алицинът, който се съдържа в чесъна, намалява риска от сърдечни заболявания.

Яйца

Всеки, който има баба на село, която отглежда кокошки, знае, че яйца трябва да се ядат. Те са не само засищаща храна, но и съдържат висококачествен протеин и здравословни мазнини.

Всеки фитнес ентусиаст знае, че белтъците са богати на протеин, но жълтъците също не са за изхвърляне. Те съдържат различни витамини и минерали, сред които холин, лутеин и зеаксантин - антиоксиданти, които защитават очите и намаляват риска от очни заболявания.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: