Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Красимир Костадинов: Изкуственият интелект, който имаме в момента, е силно профилиран
Автор: Екип Ruse24.bg 15:31 / 18.04.2024Коментари (0)912
© Фокус
Изкуственият интелект, който имаме в момента, е силно профилиран. Благодарение на него имаме сериозни пробиви в сфера "Сигурност", "Медицина", в правенето на детайлен анализ в реално време върху текст. Съкратени са години от различни тестове и изследвания. Това каза Красимир Костадинов – главен технически директор и ръководител на подразделението на цялостни решения на компанията за софтуерна разработка Scalefocus, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Той отбеляза, че съществуват множество заблуди относно изкуствения интелект.

"Започват да се появяват и мултимодални модели, но те са далече от генералния изкуствен интелект и от човешкия мозък, който може да възприема всякаква форма на информация. Изкуственият интелект в момента няма съзнание", подчерта експертът.

"Невронните мрежи, които са най-популярни в момента, няма как да развият съзнание. Нашият мозък работи с еднаква честота и постоянно. Той е като затворен цикъл между сетива, обработка на информация, осъзнаване, възпроизвеждане и приемане на информация. Докато изкуственият интелект, такъв, какъвто го ползваме масово, е просто проблясък в невронна мрежа на дадена тема. Има вход, той бива обработван, има някаква свързаност между слоевете на мрежата и се появява изход, но няма нужната цикличност, за да се самоосъзнае тази невронна мрежа. Понеже тези мрежи не работят постоянно, те няма как да генерират съзнание. Това е еквивалентът да имаме изолиран мозък и просто да му подадеш сигнал", обясни Красимир Костадинов.

Според него все още сме далече от времето, в което изкуственият интелект ще замени напълно програмистите. "Ако някой ден стигнем до там да нямаме нужда от програмисти за писане на код, най-вероятно ще имаме много по-големи проблеми като общество, най-вероятно ще сме стигнали сингулярност. Сингулярност на езика на физиката означава, че нямаме никаква представа какво се случва. Нормални уравнения започват да вадят безкрайности и няма никакъв смисъл. Сингулярност трябва да се чете като "нямаме представа какво следва след тази точка“. Това е точката, след която изкуственият интелект е на нивото на човешкия или започва да го превъзхожда", обясни експертът.

Когато един езиков модел се самообучава, той е способен да прави това по-бързо от човека. "Страхът е, че ако такъв модел мине нивото на човешкия интелект, той ще има много повече данни, ще може да прави много по-интересни връзки с данните от нас и ако вземе решение да прави нещо, ние нямаме да имаме контрол върху това решение", поясни Костадинов.

Той обясни, че човешкият мозък изразходва около 25 вата, докато изкуственият интелект е много енергоемък и зависим в това отношение. "Дори да успеем да направим модел, който може да прави всичко и е близо до човешкия интелект, остава проблемът с енергията. Затова съм относително спокоен за сингулярност през идните 10 години. Не смятам, че сме толкова близо до сингулярност, защото сме се развили в много профилирани посоки относно изкуствения интелект, но в други все още сме много неразвити", каза Красимир Костадинов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: