Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Легенда в метеорологията: След 50 г. няма да има пролет и есен
Автор: Екип Ruse24.bg 11:40 / 11.05.2014Коментари (1)408
©
Минчо Празников е най-емблематичният български синоптик. И на 76 години той не спира да прави прогнози за времето и да помага на по-младите си и неопитни колеги. Въпреки че е сред най-обичаните метеоролози, а името му е нарицателно за точна метеорологична прогноза, той не се самоизтъква и не спира да хвали колегите си от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 

Той е роден на 9 февруари 1938 г. в Дряново. Кръстен е на дядо си, който е опълченец и два пъти е раняван при боевете за Шипка. Празников завършва специалност "Физика и метеорология" в СУ "Св. Климент Охридски". 22 години работи във Военновъздушните сили. Зад себе си има 50 години стаж като синоптик. Любопитното фамилно име на специалиста по времето идва от прозвище, лепнато на прадядо му, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници.

- Г-н Празников, след топлата зима се настани студена пролет. Смятате ли, че според прогнозите целият месец май ще бъде студен и влажен?

- По принцип най-добрите прогнози за месец напред се правят в Националния институт по метеорология. Там работят най-добрите специалисти и разполагат с необходимата техника, за да направят точна прогноза. Аз правя по-краткосрочни прогнози, най-много до 10 дни.

- Синоптиците винаги се измъкват с това, че не могат да са сигурни в прогнозите си за повече от няколко дена напред.

- Така е, колкото по-дългосрочна е прогнозата, толкова точността намалява.

- Ако съдите от вашия дългогодишен опит, има ли шанс слънцето да ни се усмихне до края на месеца? Все пак идват балове и абитуриентите се вълнуват какво ще е времето.

- Не съм се занимавал специално, но предполагам, че третото десетдневие, тоест от 20-и до 31-ви времето ще бъде по-стабилно. Около 23-ти, 24-ти може да има слаби превалявания следобед, но иначе ще бъде сравнително топло. В никакъв случай няма да е студено като миналата седмица. Така че учениците няма от какво да се притесняват. А пък за изборите на 25-и се очаква по-стабилно време, без валежи, така че хората спокойно ще могат да излязат и да гласуват.

- Април беше доста дъждовен, на много места имаше и наводнения. Това необичайно ли е за този период на годината?

- Това са пролетни валежи. Просто тази година пролетта е по-валежна. Наистина в Северозападна България нормите се покриха три пъти. Тоест беше измерено три пъти по-голямо количество, отколкото е средното за април за последните сто години. В София имаше около 162 л дъжд на кв. м, което е най-високата стойност от 50 години. Така че наистина месецът беше много по-хладен и валежен от обичайното.

- Все пак не е ли преувеличено тези валежи да се наричат аномалия?

- Чак за аномалия не може да се говори. Просто се създаде по-трайна синоптична обстановка и на това се дължат валежите. За някакви аномалии не може да се говори в никакъв случай.

- Имате ли вече идея какво ще бъде лятото? Появиха се прогнози и в двете крайности - от много горещо до хладно и дъждовно.

- Много е трудно да се каже. До един месец, как да е, но прогноза за няколко месеца напред граничи с налучкване. Колегите се занимават и с такива прогнози, но аз рядко правя за повече от 10 дена. Ако проверите в института, могат да ви направят и такава прогноза, но тя няма да бъде сигурна. А това, че след топла зима идвало студено лято, са безсмислици. Ако беше толкова лесно да се определи времето, изобщо нямаше да има нужда от синоптици.

- И все пак, ако съдите от опита си...

- Аз мисля, че ще бъде горещо лято. Още след този месец, валежите като приключат, и ще стане горещо. Не може да се каже, че след май няма и капка да капне, но ще бъде в следобедните часове и на изолирани места, главно в планините. Не очаквам да има екстремни положения с времето през лятото.

- А на какво се дължи необичайно топлата и суха зима? Имаше на няколко пъти застудявания, но не бяха трайни. За сметка на това положението в САЩ и Северна Европа беше много тежко.

- Да, и през зимата имаше трайна синоптична обстановка. Над Англия и северните щати на Америка се образуваха много мощни циклони. Въздушният поток към България дойде от запад и югозапад и донесе по-топли маси. Ето на това се дължеше топлата зима. Не беше нещо необичайно или невиждано.

- През последните години хората остават с усещането, че сезоните се сливат. Съгласен ли сте с това твърдение?

- Може да се каже. Вече рядко има ясно изразена пролет, лятото идва изведнъж, а есента продължава повече от предишните години и отхапва от зимата, която пък става все по-топла. Тенденцията е така да бъде и занапред. Мисля, че трябва да свикваме, че пролетта и есента ще намаляват, докато в някакъв бъдещ момент напълно изчезнат. Според мен след 50 години у нас изобщо няма да има преходни сезони. Ще минаваме направо от зима към лято.

- Това трябва ли да ни притеснява?

- Най-добре е сезоните да си останат такива, каквито са си били в миналото. Прадедите ни са живели при ясно изразени четири сезона, сравнително стабилни като време на настъпване и край. Но ние вече ги губим и това се дължи единствено на човешкия фактор. Много пъти съм го казвал - сами сме си виновни за промяната на климата, замърсихме природата и тя си го връща.

- Търсят ли ви ваши млади колеги синоптици за съвети и консултации?

- Те според мен са достатъчно подготвени и работят с хора, които имат много голям стаж и опит зад гърба си. Аз напуснах института преди 12 години и просто няма да бъде коректно спрямо другите колеги да се меся в тяхната работа. Има и други специалисти, които се занимават сериозно с метеорология, така че младите колеги могат да се обръщат към тях и да се консултират. Консултацията в нашата работа просто е задължителна. Такъв е ритъмът на работа в института, че едно дежурство винаги се предава с анализ и прогноза.

- Трудна ли е вашата работа за вършене? Понякога прогнозите се сбъдват с точност до час, а друг път се разминават с ден-два.

- Сложно е, защото не са проучени още всички елементи, които влияят на времето. Ако например посоката на едно въздушно течение се промени с 20 градуса, то дава отражение и върху валежите, и върху температурата. Но смятам, че с времето техниката толкова ще се усъвършенства, че ще се избегнат и тези частично несбъднати прогнози.

- Случва ли ви се да ви спират хора на улицата и да ви питат какво ще е времето?

- Да, случва ми се още. Но аз вече не се занимавам с правене на такъв тип прогнози и винаги им препоръчвам да се обърнат към Института по метеорология. Това е най-доброто място, където може да се получи достоверна информация.

- Все още работите. Планирате ли скоро да се оттеглите в заслужен отдих?

- В момента работя в ТВ7. Но може би е крайно време да се оттегля. (Смее се.) И това време ще дойде. Да е живот и здраве, пък ще видим докога ще правя прогнози. Засега се чувствам добре.



Източник: vsekiden.com






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 11.05.2014 г.
+4
 
 
След 50 години,може и да няма един българин тук , а на циганите прогноза не им трябва .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: