Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекарка и филм разказват за ужаса у нас, столичани преживяват едни от най-кървавите бомбардировки
Автор: Екип Ruse24.bg 15:40 / 07.04.2024Коментари (0)1424
©
Средата на ХХ век. Разгарът на Втората световна война. България прави тежък избор и на 14 декември 1941 г. обявява уж "символична война“ на Обединеното кралство и САЩ. Така се превръщаме в директна цел, а адът под небето тепърва предстои.

Лекарката Генета Върбанова е родена през 1933 година в Троян. Едва 10-годишна е, когато бомбардировките над страната ни започват.

"Щом започваше тревогата, народът хукваше и идваше в няколко къщи, които бяха големи, с дълбоки и солидни мазета. Ние имахме много обрани ябълки, те ни ги изядоха, но ги спасявахме хората. Много хора се натрупваха, един до друг седяха, просто ще се задушат. Бяха ни накарали да си слагаме едни черни хартии за пердета отвътре, за да не виждат светлина, за да не бомбардират самите къщи", разказва Генета пред bTV. 

Бащата на Генета е уважаван лекар, завършил в Германия, депутат от земеделската партия БЗНС. Домът им е един от най-големите в Троян и затова става убежище за бягащите под тревога.

През 1943 година бомбардировките навлизат в ожесточената си фаза.

"Майка ни успокояваше, че ние тук сме скрити. После като излизахме вече имаше от София евакуирани. Имаше една млада хубава жена, цялата с надупчено лице, сляпа. Беше пострадала, пада бомба със стъклата от къщата ѝ. Като минаваше в Троян, ние всички я гледахме и я жалехме", спомня си Генета. 

Столичани като жената от спомените на Генета преживяват едни от най-кървавите бомбардировки. Годината е 1944 г., денят 10 януари, когато над София се изсипва първата масирана въздушна атака. Четири дни след нея започва масова евакуация – по 6000 души на ден.

80 години по-късно един филм решава да разгърне тези черни страници от историята. Лентата "Директна цел“ на режисьора Радослав Илиев дава нов живот на непоказвани и забравени свидетелства за бомбардировките. 

Министър-председателят по това време Богдан Филов е политикът, който убеждава Народното събрание да обявим война на САЩ и Съюзниците и да подкрепим нацистка Германия и Тристанния пакт. Филов нарича войната "символична“, но пораженията са факт, а причините са повече от сложни, казва филмът "Директна цел“.

"Филмът не смятам, че е толкова документален, колкото образователен. Не знам дали е към хората, които се интересуват от история, а към хората, които се интересуват от памет“, допълва режисьорът Радослав Илиев.

Въздушните масирани атаки над България продължават до пролетта на 1944 г. До днес не спират оценките и обвиненията срещу англо-американските въздушни сили. Герои като Димитър Списаревски, всички жертви и загуби няма да бъдат забравени.

А филми като "Директна цел“ и хора като Генета припомнят, че България винаги е оцелявала в геополитическите игри. Те са пример, че най-големите герои на историята са хората, които я преживяват, но и тези, които не позволяват да бъде забравена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: