Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекът за рак може би се крие в маларията
Автор: Екип Ruse24.bg 16:58 / 14.10.2015Коментари (0)305
©
Ново лечение за рак, използващо потенциала на протеин, който се употребява от маларийния паразит, е в състояние да унищожи девет от 10 типа злокачествен рак, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от bTV.  Той се позовава на изследвания на специалисти от Дания и Канада.

Учени са се натъкнали на откритието, окачествено от мнозина експерти като пробив, докато са търсили оръжие за борба с маларията при бременни жени. Изследванията им разкриват, че малариен протеин, въоръжен с токсин, може да унищожава рака.

Откритието дава надежда за медицинско лечение на злокачествени заболявания. Изследователите смятат, че до четири години ще могат да започнат изпитания с хора.

Професор Али Саланти, експерт по малария от университета на Копенхаген, Дания, разкрива, че въглехидратът, който маларийният паразит използва, за да се прикрепи към плацентата при бременни жени, е сходен с въглехидрат, открит в раковите клетки.
В лаборатория екипът на професор Саланти е възпроизвел протеина, използван от маларийния паразит, и е добавил токсин. Комбинацията от малариен протеин и токсин намира раковите клетки, преди да бъдат абсорбирани от болните клетки. Токсинът се освобождава в тях и по-късно убива раковите клетки.

След като направил първоначалното откритите, професор Али Саланти незабавно се свързвал с бивш свой студент, а в момента изследовател на рака Мадс Даугаард, който ръководи Лабораторията за молекулярна патология в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

Двата екипа тествали хиляди проби върху мишки- от мозъчни тумори до левкемия. Според постигнатите резултати въоръженият малариен протеин е в състояние да атакува над 90 процента от всички човешки тумори.

"От десетилетия учените търсят сходства между растежа на плацентата и туморите. Само за няколко месеца плацентата нараства от група клетки до орган с тегло близо килограм, който снабдява ембриона с кислород и хранителни вещества в относително чужда среда. В известен смисъл туморите правят същото - растат агресивно в относително чужда среда", казва професор Али Саланти.

По ирония на съдбата откритието, направено в търсенето на ваксина срещу малария при бременни жени, няма да може да бъде използвано от бременни жени. "Казано по достъпен до хората начин, токсинът ще възприеме плацентата като тумор и ще я унищожи, така както той вярва, че туморът е плацента", обяснява професор Саланти.

Най-големият въпрос пред учените, според които клинични изпитания с хора могат да започнат най-рано до четири години, е дали методът ще сработи в човешкото тяло и дали човешкият организъм може да понесе необходимите дози без странични ефекти.

"Настроени сме оптимистично, тъй като протеинът изглежда се прикрепва само към въглехидрат, който е срещан единствено в плацентата и в раковите клетки при хора", казва професорът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: