Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лили Йотова: Венеция е град с неповторима атмосфера по времето на карнавала
Автор: Екип Ruse24.bg 17:57 / 02.03.2024Коментари (0)2102
©
Венеция е един град, който има неповторима атмосфера по времето на карнавала – много романтична и цветна. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова професионалния фотограф Лили Йотова.

Венеция по време на карнавала има неповторима атмосфера с всички тези много пищни и зрелищни костюми, особено когато посетителите на карнавала успеят да се влеят със своите костюми в тържеството. "И наистина като вървиш по мъничките венециански улици се срещаш с най-различни много интересни хора. Те са различни, многолики заради и въпреки че са с маски, цветни. Можеш да видиш всякакви хора от всякакви народности, възрастни, деца, много влюбени двойки,“ обясни още тя.

Има конкурс за най-добър костюм и маска, в който могат да участват както местните, така и гостите на карнавала. "Всяка вечер на Сан Марко се представя всеки, който желае, и в края на последния ден се излъчва победителя. Всяка година е много различно – всяка година се експериментира, усъвършенстват се костюмите и се представя нещо ново,“ сподели още фотографът, като разказа, че има и различни видове маски, като едните са типично комедийните маски, използвани в театъра, а другите се правят специално за карнавала.

Карнавалът във Венеция води началото си от Средновековието и се провежда две седмици преди началото на Великия пост. По този начин градът изпраща зимата и посреща пролетта. "По време на карнавала се организират най-различни забавления, конкурси, балове, игри, като всички участници се събират да празнуват заедно и са били задължени да се маскират, целта на което е премахване на разликата между слоевете,“ разказа още Лили Йотова и добави, че по този начин хората намират свобода на изразяване на емоциите си и се отдават на удоволствия и изкушения

"Откриването на карнавала е много пищно и грандиозно, като на втората вечер от стартирането му се провежда голямо шествие по Канале Гранде от гондоли, лодки, платформи, украсени и декорирани. Цялото шествие е съпътствано от заря, светлинни ефекти, в последните няколко години правят 3D прожекции, и е много зрелищно. С това всъщност се открива самият карнавал.“

Лили Йотова попада за пръв път на карнавала случайно през 2008 година, и е останала изключително впечатлена от атмосферата на тържеството, "просто очите ти се пълнят с цвят и с емоции през цялото време. Да не изключваме и италианската кухня, която е забележителна. Всяко нещо, което съм опитала в Италия, е просто великолепно.“

Остров Мурано е задължителен за посещение когато се ходи във Венеция – той е известен със стъкларското си производство. "Майстори стъклари правят най-различни стъклени произведения на изкуството. Много красиви и цветни, има отворени работилници и стъкларски заводи, в които всеки може да влезе и да се види самия процесът на направата на различни стъклени предмети. Цветове, които са много характери за муранското стъкло, както и определената му специфика, го прави разпознаваемо по целия свят,“ обясни още тя.

Другият остров на Венецианската лагуна, който заслужава да бъде посетен, е Бурано. "Известен е като Цветния остров, защото всички къщи са боядисани в различни цветове. Поверието е, че това е направено така заради рибарите, които по-лесно да откриват своите къщи при гъста мъгла. Много е красива и цветно дори в облачно време,“ разясни Лили Йотова и добави, че островът е известен още и със своята дантела.

Ася Александрова






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: