Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Любозар Фратев за "Вино и гурме": Няма лошо време за пиене на вино
Автор: Цвети Тончева 14:16 / 07.05.2024Коментари (0)922
©
Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив, в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" за фестивала "Вино и гурме" през този уикенд. 

Разкажете какво да очакваме на празника “Вино и гурме" тази година?

 

Десетото издание на фестивала “Вино и гурме" ще се проведе на 10, 11 и 12 май в 16 къщи, музеи, галерии в Стария град с 55 участника, от които 43 винопроизводители и 12 производители на храни, осем нови участника ще има. За втора поредна година увеличаваме продължителността на фестивала от 2 на 3 дни, тъй като интересът към него е много голям, знаете от годините, та затова прави и този юбилей 10-годишния. Освен тези нови участници от догодина, тази година в дефиле на “Вино и гурме" новото ще бъде, че Дионисиевото шествие, дефилето, което тръгва от общината, този път няма да спре пред църквата “Света Богородица", а ще продължи до центъра на Стария град, там на площада пред църквата “Свети Свети Константин и Елена" и там в 14.00 часа ще открият организаторите и ще дадат старт на дегустацията. Дегустациите ще започнат от 14.00 до 19.00 ч. първия ден, в събота от 11.00 ч. до 19.00 ч. вечерта, а в неделя до 18.00 часа. По традиция ще се раздадат награди от дегустационно жури за най-добрата комбинация вино - храна ще бъдат връчени в събота вечерта на първенците на двойките винари и производители на храни. Освен това, както винаги си имаме голямо жури, това са посетителите, които ще могат по Интернет да гласуват за техните фаворити, те също ще получат награди бутилка вино, които ще бъдат изтеглени на гала вечерта в събота. 5% от печалбите на фестивала, това е една традиция, която създадохме от години ще бъде насочена за стипендии на студенти и ученици, които изучават туризъм в пловдивските учебни заведения, това са ВУЗ-те и училищата по туризъм.

Официалната програма започва от петък фестивалната програма и ще има най-различни събития. Бих отбелязал Бистришките баби и техните внучки, които в събота, в къщата “Иван Черноземски" ще изнесат своя рецитал, литературно соаре ще има също така в събота.

 

Партньори са ви отново училищата по туризъм, нали така?

 

Да, партньор ни е Университетът по хранителни технологии и Стария град, включват се и всички пловдивски музеи, разбира се “Старинен Пловдив" на първо място, на чиято територия ще се състоят нещата. Ще има арт работилница в Природонаучния музей, ще има представяне на книга в къщата “Иван Черноземски", много събития ще направят този празник впечатляващ.

 

Някакви изненади, супер изненади за посетителите ще има ли? Как те могат да посетят фестивала, как могат да дойдат и да станат участници във фестивала?

 

Дегустациите стават както винаги с жетони. Жетони могат да се закупят предварително по Grabo със съответните там отстъпки, а също пред всяка локация ще имаме официално брандирани информационни щандове, където освен жетони, могат да се закупят комплекти с брандирани чаши със специален чашодържач “Свободни ръце" и брандирани торби за вино, защото много от любителите си закупуват вино, използват случая от вината, които им харесват да си ги отнесат вкъщи.

 

Но тъй като е юбилейно това издание, може би нещо по-специално сте подготвили този път?

 

Специалното това е, че ансамбъл “Тракия" ще спре не на 3, а на 4 места в Стария град, девическата формация “Евмолпея" трите дни ще обикаля по къщите и ще създава добро настроение. тази година сме вкарали много съвременни технологии, както казах, че дигиталната анкета за любимо бяло, червено вино ще бъде с QR код. Картата, с която могат да се ориентират посетителите също, с QR код ще бъде по брошурите, а могат от Интернет да я свалят, за да се ориентират по-лесно. Вкарали сме всички възможни нови технологии, разбира се и изкуственият интелект ни е подготвил едно чудесно брандиране на всички материали за събитието.

 

Прекрасно, обикновено е голям интересът към това събитие, всяка година. И чужденци има много, нали така, идват и посетители от страната?

 

Ние очакваме групи основно от Европа, които туроператорите вече от години подготвят, тъй като нашите събития са традиционни. Знае се, че “Вино и гурме" е винаги във втория уикенд на месец май, “Дефиле на младото вино" - в третия уикенд на месец ноември, така че това дава възможност на туроператорите да си организират групите достатъчно навреме.

 

Добре, и времето ще е хубаво предполагам, поне такива са прогнозите.

 

Времето винаги, да, поръчали сме възможно най-доброто време, а и както е казал народът “Няма лошо време за пиене на вино".

Още по темата: общо новини по темата: 24
30.04.2024 »
16.04.2024 »
19.03.2024 »
27.02.2024 »
14.02.2024 »
07.02.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абитуриентски балове 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: