Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Максим Генчев със скандални разкрития за Минеков
Автор: Екип Ruse24.bg 16:45 / 13.12.2022Коментари (0)459
©
Велислав Минеков да се маха от министерския пост, съдя го, избухна Максим Генчев.

Той поиска оставката на настоящия служебен министър на културата. И заяви: "Имам голям грях към българската култура, защото навремето лансирах Минеков за министър, когато бях депутат. Не го познавах лично. Публично обиколих медиите да разправям колко става за работата. Видях, че има дар слово, повярвах в него. Той тогава ми се обади, пихме по чаша вино, благодари ми, че съм го предложил и се разделихме“.

Ботев

Конкретният повод за гнева на Максим Генчев е, по неговите думи, това, че Минеков го пратил за зелен хайвер. Той разказва пред "Телеграф“: "Кандидатстваме в Националния фонд "Култура“ за средства за прожекционна техника, защото имаме заявка от над 50 малки общини да покажем филма за Ботев. А на нас ни искат наем по 700 лв. за такава техника. Иначе трябва да искаме пари от хората, защото аз няма откъде да извадя 35 000 лв. А това не е готино. Така и така фондът дава такива грантове. Бяхме отхвърлени, отказът е формален, не е цитиран нито един параграф, алинея и какъвто и да е юридически член, закон и т.н. Което говори, че не са чели проекта въобще, а просто са го отхвърлили, защо ми отговарят, че няма да субсидират производството на филми. А аз не искам от тях пари за филм, вече го имам готов. Искам само да ми помогнат да го показваме в места, където кино не е стъпвало“.

След това режисьорът обясни: "Като отпадна този проект, се обадих на Минеков, той ми вика: "Иди се целувай с Наско (б.р. - бившия министър на културата Атанас Атанасов, известен и като Просто Наско)“. Аз му казвам: "Какъв Наско, бе, човек, как да се целувам с него?“. Разправя ми: "Той е назначил разни негови хора във фонда и аз нямам никакво влияние“. Отговарям: "Добре де, назначил, ама нали ти си подписал заповед с невярно съдържание?!“. Разправя ми: "Нищо не мога да направя, иди с него да се разбереш“. Праща ме за зелен хайвер. Затова му искам оставката. Той така и така трябва да се махне“. Генчев заяви, че става въпрос за прожекционна техника, която е на стойност между 20-30 хиляди лева. Идеята филмът "Ботев“ да отиде в малките населени места е на кмета на Калофер, който е председател на такова сдружение. Режисьорът твърди, че отказът е по лични причини, но не може да ги докаже, защото само му споменали как зам.-министърка на културата била отказала. Навремето Генчев е искал оставката на въпросния Наско Атанасов, а тя тогава също била в екипа.

Стоп

Максим Генчев заяви още, че спира парите и на Националния филмов център (НФЦ). "Да не се сърдят колегите, но ще им спрем субсидиите за догодина. Дадох НФЦ под съд. Лично Ченалова погледна закона за кино. Там са нарушение до нарушение. Това е една голяма бездна“. После допълни: "Аз спечелих конкурса в БНТ за исторически филм за Иван Александър и НФЦ са длъжни да дадат една трета от бюджета, предоставен от БНТ, да дофинансират. Това е стандартна практика. Отхвърлиха го само, като разбраха, че съм аз, защото ме мразят. Петър Вълчанов, Дечо Таралежков и Геновева Димитрова са писали двойки на проект, който е класиран на първо място от БНТ от 9 души жури. Мисля да съдя и Минеков. Не може да се подписва под заповеди, които нямат юридическа стойност. Ако спечеля, ще си купя една машина да показвам по селата "Ботев“. Какво друго да правя на стари години?!“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: