Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Месо, риба и яйца - трябва ли да ги мием?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:57 / 29.02.2024Коментари (0)1015
©
Желанието да поддържате чистота е страхотно и дори похвално! В преследване на титлата "идеална домакиня“ обаче, някои жени прекарват твърде много време в абсолютно безполезни задължения.

Сбръчкването на пръстите на ръцете ви е една от причините, заради които трябва да спрете с непрекъснатото миене вкъщи. Ето някои от продуктите, които няма нужда да миете, защото така дори ще влошите състоянието им:

Чугунени съдове

След използването на чугунен тиган например, трябва да се погрижите за него по специален начин. Това не означава старателно измиване и почистване с твърди гъби и специални препарати. Дори е противопоказано и води до увреждане на естествения незалепващ маслен слой, както и до образуване на микродраскотини и ръжда.

Котлон

Подобно на чугунените съдове за готвене, котлонът също не изисква ежедневно почистване. Дори и да използвате постоянно печката, когато готвите, храната няма пряк контакт с нея. Единственото изключение може да бъде ситуация, при която на печката се е образувало сериозно замърсяване поради небрежност по време на готвене. Това правило важи и за фурната.

Пердета

Някои домакини смятат, че завесите трябва да се перат редовно, защото върху тях се натрупва прах и други замърсители. Това обаче не е необходимо. Специалисти са на мнение, че локалните петна от пердетата могат да бъдат отстранени без пране. Сериозното почистване на домашния текстил трябва да се прави не повече от веднъж годишно или най-много два пъти годишно.

Дървени мебели

Върху дървените мебели, както и върху всички други вкъщи, се натрупва прах, който обаче е по-лесно забележим. Но ако веднага побързате да ги избършете със специални почистващи продукти, тогава бързо влошавате ситуацията. Спрейовете за мебели могат да унищожат защитния им слой, който се нанася върху дървените мебели по време на производството, което ще доведе до по-бързо замърсяване в бъдеще.

Четка за зъби

Използваме четка за зъби два пъти на ден. Тя е в постоянен контакт с бактерии и микроби. Затова е логично да се предположи, че трябва да се мие редовно и старателно. Но това не е вярно. Специализираните почистващи препарати за четки за зъби всъщност не работят.

"Няма достатъчно клинични доказателства в подкрепа на това, че бактериалният растеж върху четките за зъби ще доведе до специфични неблагоприятни ефекти върху оралното здраве или системно заболяване“, казват от Американската дентална асоциация.

За да запазите четката си за зъби чиста, просто я съхранявайте в изправено положение, в отворен съд, далеч от тоалетната, и я изплакнете с вода след употреба. На всеки три месеца трябва да сменяте четката си.

Сурово месо и риба

Много жени са свикнали да мият месото преди да го приготвят. Измиването с вода обаче не само не убива бактериите, освен ако не използвате вряща вода, но също така помага за разпространението на вредни микроорганизми в кухнята чрез пръски и капки. Така че следващия път, когато решите да изплакнете сурово пилешко бутче, помислете дали сте готови да измиете и цялата кухня след това.

Яйца

От детството родителите ни са ни плашили за салмонелоза, с която може да се заразим от мръсни яйца. Поради този страх много жени измиват старателно всяко яйце, което купуват от магазина. Миенето на яйцата съкращава периода им за съхранение.

Почиствайте яйцата със сапун и вода само преди да ги използвате. И ако все още отчаяно се страхувате от салмонелоза, тогава гответе твърдо сварени яйца – 10-минутната топлинна обработка премахва вредните бактерии.

Гъби

Гъбите са универсална добавка към много ястия. Но не трябва да ги миете преди готвене. След като гъбите се намокрят, почти невъзможно е да изсъхнат напълно, което означава, че губят хрупкавата си текстура. Освен това, ако измиете гъбите, преди да ги приберете в хладилника, те - подобно на яйцата - ще се развалят много по-бързо.

Паста

Някои жени изплакват дори макароните след тяхното сваряване, защото има мнения, че това помага премахването на нишестето, което се отделя при контакт с вряща вода. Пастата, която се намира по рафтовете в магазините, се произвежда главно от твърда пшеница, което я прави неподходяща за "студен душ“ след готвене, защото така тя губи своя вкус.

Зелени растения

Измиването на листа от маруля, копър и други зеленчуци само увеличава риска от развитие на бактерии, какъвто е случаят с пилето. Ситно нарязаните зеленчуци се подлагат на специална обработка. Стерилната опаковка предотвратява навлизането на бактерии, а това е достатъчно, за да избегнете миенето на тези продукти в домашни условия, съветва Ladyzone.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: