Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Много го помнят, но за новите: Не се вглеждайте в тези очи!
Автор: Екип Ruse24.bg 08:36 / 05.04.2023Коментари (3)621
©
През 1989-а и началото на 90-те години хипнотизаторът Анатолий Кашпировски приковаваше пред екраните на телевизорите милиони зрители от тогавашния Съветски съюз и бившите социалистически страни, между които и нашата. Неговите среднощни сеанси бяха обявени за лечебни, както и водата, поставена пред екрана да се зареди с енергията на психотерапевта. Кашпировски твърдеше, че лекува едва ли не всичко, при това не е нужно да го гледаш, а само да слушаш гласа му. 

Дълго време не бяхме чували за хипнотизатора, който е почти на 84 години. Кашпировски се завърна по време на коронавируса и пак прави сеанси, само че не по телевизията, а в своя канал в Ytube и в профила си в Instsgram. Сега той не обещава излекуване от COVID-19, а се е ограничил до засилване на имунната система, регулиране на кръвното налягане и подобряване на зрението, напомни "Труд" преди време.

От местната психиатрия до световната слава

Кашпировски е роден на 11 август 1939 г. в днешната Хмелницка област в Украйна, тогава част от СССР. Баща му е военен, участник във Втората световна война. Докато той е на фронта, семейството е евакуирано в Казахската ССР. Съученици на бъдещия психотерапевт си спомнят, че много е наблягал на спорта – на тежката атлетика. Става и майстор на спорта на СССР. Чете много литература, особено се увлича по психологията. Негов любим автор е Стефан Цвайг. 

През 1962 г. Кашпировски завършва Виницкия медицински институт, а после 25 години работи като психотерапевт във Виницката психиатрична болница. През 1987 г. е лекар-психотерапевт на руския национален отбор по вдигане на тежести. За първи път за неговите лечителски способности се заговаря през 1988 г., когато прави два телемоста Киев-Москва и Москва-Киев. Тогава присъстващите се убеждават, че може да се извърши операция под хипноза от разстояние. На 2 март 1989 г. Кашпировски провежда телемост Киев-Тбилиси и обезболява дистанционно едновременно двама пациенти, подлежащи на операция. 

След тези хипнози започват телевизионните сеанси на психотерапевта. Първият е излъчен на 8 октомври 1989 г. по Първа програма на руската централна телевизия. Сеансите са общо 6 с над 300 милиона зрители.

Излъчват се в неделя, веднъж на две седмици. Кашпировски твърди, че чрез тях е излекувал над 10 милиона души. Той не обича да го наричат маг и екстрасенс, държи на това, че е психотерапевт и няма обяснение защо хората заспиват или падат на земята, когато им каже. Метода си нарича програмиране на вътрешните резерви на човешкия организъм за самоизцеление. 

През 1993 г. Кашпировски е избран за депутат в руската Държавна дума от Либерално-демократическата партия на Русия (партията на Жириновски). След края на депутатските си пълномощия през 1995 г. се преселва в САЩ. В свое интервю хипнотизаторът казва, че това се наложило, за да спаси сина си Сергей. По това време популярният лектор печели стотици хиляди рубли от всеки свой сеанс на стадион. За сравнение – средната заплата в страната е 150 рубли. До бащата стига сигнал, че се готвят да отвлекат сина му за откуп. 

След няколко години зад граница Кашпировски се връща в Русия и продължава със сеансите. Той гастролира и в САЩ, Израел, България, Германия, Канада, Полша, Чехия, Словакия.

Съдебни неволи

Не закъсняват проблемите на психотерапевта с правосъдието. През декември 2006 г., когато е в Челябинск, милицията иззема от него 160 пакета със "заредена“ сол, върху които отсъства маркировка. Прокуратурата го привлича към административна отговорност за незаконна дейност и мошеничество.

Специалисти от Челябинската държавна медицинска академия твърдят, че методите на хипнотизиране, използвани от Кашпировски, могат да увредят здравето, тъй като не отчитат индивидуалните особености на пациента. Отговорът му е, че може дистанционно да предизвика различни изменения в организма на служителите на милицията и прокуратурата. Няма потвърждение да е осъществил тази своя закана, но в крайна сметка обвиненията са свалени.

Интересно е участието на хипнотизатора в преговорите между федералните власти и терористите начело с Шамил Басаев по време на терористичен акт в болницата в Будьоновск през 1995 г. Кашпировски обещава да хипнотизира терористите и да изведе заложниците. Когато обаче вижда как всичко в болницата е в кръв, припада и е изнесен на ръце от спецчастите. Той все пак успява да спаси част от пленниците, след като дълги часове разговаря насаме с Шамил Басаев. 

В по-ново време Кашпировски продължава да има неприятности в съда. Той завежда дело срещу организаторите на негов групов сеанс през 2017 г., които не му изплащат хонорара. Оказва се, че жената, която отговаря за финансовите въпроси, е обявила фалит през 2019 г., затова съдът изобщо не разглежда иска. През 2018 г. е отклонена претенцията му срещу Първи канал на централната телевизия заради гавра с личността му. Във вечерното шоу на Иван Ургант е показана котка-екстрасенс, на която чрез фотошоп е монтирано лицето на Кашпировски. 

Децата му емигрират зад Океана

Анатолий Михайлович официално е женен два пъти. Първия брак с Валентина сключва в родния си град Виница много преди да го споходи световната слава. През 1968 г. се ражда дъщеря му Елена, през 1974 г. – синът му Сергей.

В началото на 90-те години, не можейки да се примири с присъствието в живота на мъжа си на многобройни поклоннички, Валентина иска развод. Тя заминава от страната и се установява в Канада. След нея Кашпировски изпраща зад Океана сина и дъщеря си, която по това време вече е женена. 

Вторият брак на хипнотизатора е с жителката на Прага Иржина през 1992 г. Техните отношения се развиват стремглаво – на третия ден от запознанството им той й прави предложение и тя веднага го приема, зарязвайки двете си малолетни дъщери.

Иржина става не само спътница в живота, а и помощничка на мъжа си в годините, когато той е на върха на славата. Двамата не се виждат често, защото той много пътува, живеят даже известно време в различни държави и през 2005 г. се разделят. През 2014-а официално се развеждат. От втория си брак Кашпировски няма деца.

Сега той живее в Брайтън Бийч, квартал на Ню Йорк, наричан още "Малката Русия“. Рядко посещава Киев и Москва, където притежава имоти. Хипнотизаторът вече не събира хиляди хора на стадиони, но се радва на сериозна аудитория. Входът на сеансите му е платен – 35 долара. 

Нещастие в семейството

Дъщерята Елена Анатолиевна се омъжва рано и ражда дъщеря Инга. Заминава с мъжа си в Канада, но двамата се развеждат и тя се установява в САЩ. Там ражда син – Шон. Не е известно да се е омъжвала повторно. От малка Елена се занимава със спорт. Три пъти става шампионка на САЩ по карате-до. Също като баща си избира да стане лекар. 

Кашпировски винаги говори с гордост за внуците си, особено за Инга, която, като майка си, е увлечена по карате-до и два пъти е шампионка на Щатите по този спорт в своята възрастова група. С Шон връзката на екстрасенса не е толкова близка. Момчето трудно говори руски.

За сина Сергей в мрежата няма почти никаква информация. Знае се само, че живее в САЩ и е боксьор. Единствената обща снимка с баща му е публикувана в официалния сайт на психотерапевта. 

На 8 март 2008 г. семейството е сполетяно от трагедия. 49-годишната Елена пада през прозореца и загива. Никой от близките не разбира дали това е нещастен случай или самоубийство. Кашпировски я пренася в родината и я погребва до родителите си. 

Неотдавна бившата жена на психотерапевта Иржина изказа своите подозрения защо се е случила трагедията. Според нея Елена продължавала да обича бившия си съпруг Ваня и не могла да приеме факта, че той има нова жена и още две деца – момчета.

Според конспиративна теория върху Кашпировски се е стоварило проклятие, което отдавна висяло над него като дамоклев меч. Сред основните заподозрени са най-известните екстрасенси, между които и отдавна преселилата се в отвъдното Ванга. Двамата с нея се срещат преди 1989 г., когато шефове от МВР и кметът на Петрич водят хипнотизатора при пророчицата. А тя още от вратата го почва: "На тебе кой ти каза да лъжеш хората, бре, лъжец такъв, а?“ Нарича го шарлатанин и психопат, описва срещата Петър Баков в книгата си "На колене пред Ванга“. "Маймун. Щел да лекува целия свят с ръкомахане“, продължила Ванга. "Божееей, какъв извратен мошеник. Мръсник! Духовно джудже. Марш, марш, марш оттука, бре, мъник такъв. Лилипут фалшив“ Кашпировски, от своя страна, обвинява пророчицата, че е шарлатанка. Войната им продължава до смъртта й. 

Извънбрачен син

През 2020 г. 27-годишният украинец Алексей Фуштей оповестява, че е подал иск в Борисполския съд в Киевска област да бъде признат за син на Анатолий Кашпировски от бившата му помощничка Светлана Фуштей. Делото трябвало да се състои през февруари 2020 г., но било отложено, тъй като екстрасенсът се намирал в Америка, а и отказвал да даде материал за ДНК експертиза. 

Светлана твърди, че Кашпировски е баща на сина й, но му обещала да не казва на никого за връзката им. Решила се на тази стъпка, едва след като разбрала за смъртта на дъщеря му. Помислила, че той ще се зарадва да разбере, че има още един син. Алексей признава, че не очаква нищо особено от вероятния си баща, нито иска парите му. Единствената му цел е да узнае истината за произхода си. Освен това иска да си отговори защо освен физическа прилика с него, притежава и дарбата да лекува.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.04.2023 г.
0
 
 
Вижте, тук пишат разни пичлемета и пикли които не са съвременици на този, абе не знам как да го нарека. Помня като направи сеанс у нас по телевизията. По предният ден бях се напил със много водка(млади години) и ми беше много терсене и лошо и след сеанса цялото гадене изчезна. Може и да съм си внушил но това се случи. Но ще ви разкажа за мой колега доста болнав. Когато обикаляше из страната съпругата на колегата покани Кашпировски,, или му плати много,, за да помогне на мъжът и. Не знам какви буламачи му даде но човека направо живна, стана пъргав, жизнен и весел и тъка до два три месеца и после изведнъж се срина, залиня и почина. Та това мога да кажа за този Кашпировски. Маг ли беше, дявол ли кой знае със какви способи омайваше но тогава хората бяха луднали по него
Aнонимен
на 05.04.2023 г.
0
 
 
Гледах Кашпировски, опада ми косата, никнат ми гърди...
0
 
 
Кашпировски е от кв. Гагарин в Пловдив
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: