Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мръсният въздух пречи на любовта
Автор: Екип Ruse24.bg 12:51 / 15.03.2023Коментари (0)662
©
Мушици в плен на полово объркване, неспособни да различат мъжките от женските - замърсяването на въздуха, което вече застрашава опрашването на растенията, сее хаос и в размножаването на някои насекоми, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс". 

В основата на явлението е озонът - един от най-разпространените замърсители, който дори в умерена доза влошава обонятелните възприятия на насекомите. Газът също така влияе и върху феромоните - ароматни химикали, които предизвикват несъзнателни полови или социални реакции у индивид от същия вид.

Резултатът - в експерименти с дрозофили (плодови мушици), изложени на типичните за големите градове нива на озон, мъжките внезапно се оказват лишени от всякакъв "сексапил" в очите на женските, които вече нямат интерес да се чифтосват. Объркването е толкова голямо, че някои "полово замъглени" мъжки дори преследват свои събратя от същия пол, свеждайки до нула всякаква възможност за възпроизводство.

Това нарушено полово общуване е предизвикано главно от окислителния ефект на атмосферното замърсяване върху въглеродните вериги на феромоните и продължава дни наред.

Проблемът е наблюдаван при девет от десетте изследвани вида дрозофили, но може да засегне и други насекоми, чието поведение също е базирано на феромони, отбелязват учените.

Този неизвестен досега фактор може да засили още намаляването на броя им, което засяга почти половината от всички видове насекоми през последните десетилетия.

"Говорим за милиони видове - молци, пеперуди, мравки, пчели, оси", казва Маркус Кнаден, един от авторите на изследването от института "Макс Планк". 

Преди индустриализацията естествените нива на озон във въздуха са били средно около 40 части на милиард (ppb) в световен мащаб. Днес обаче в градовете и промишлените зони те лесно могат да достигнат 210 части на милиард или около пет пъти повече. 

"Всичко беше наред, докато не се появихме ние. Вината е изцяло наша", казва ученият. 

Изследването сочи, че дори краткосрочното излагане на нива на озон от 100 части на милиард води до значително разграждане на феромоните, а колкото по-висока е концентрацията на газа, толкова по-голямо е въздействието. Други замърсители, като азотен оксид, които се окисляват с още по-бързи темпове, също биха могли да засилят явлението.

Понастоящем учени от университета на Рединг, Англия, извършват експерименти, за да установят до каква степен могат да бъдат засегнати други летящи и пълзящи насекоми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: