Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На този ден е забранено да се карате и сърдите, а желанията имат специална сила
Автор: Екип Ruse24.bg 14:24 / 11.03.2024Коментари (0)1119
©
Пролетното равноденствие през 2024 г. ще настъпи на 20 март . През този период слънцето ще пресече екватора и ще се премести от южното полукълбо към северното, а денят ще бъде равен по дължина на нощта. Какво е пролетното равноденствие от научна гледна точка? Това е астрономическият момент, когато продължителността на деня и нощта се изравняват.

Всяка година има две равноденствия – пролетното (между 19 и 21 март) – когато навлизаме в лятото в северното полукълбо, и есенното (между 21 и 24 септември) – когато навлизаме в есенно-зимния период.

На практика пролетното равноденствие съвпада с първия ден на пролетта в григорианския календар. Пролетното равноденствие рядко се пада на 21 март. За последен път това се случи през 2007 г. и ще се случи отново през 2102 г.

На този ден слънцето ще бъде точно 12 часа над хоризонта и 12 часа под хоризонта. Освен това, започвайки от деня на пролетното равноденствие, сезоните на годината ще се сменят в полукълбата: астрономическата есен ще започне в южното полукълбо, а астрономическата пролет ще започне в северното полукълбо, което ще продължи до лятното слънцестоене.

От този момент нататък дневната светлина ще започне да се увеличава, а нощта ще започне да намалява. Пролетно равноденствие - традиции Денят на пролетното равноденствие се нарича популярно слънцестоене.

Смятало се, че от този момент започва обновлението в природата: снегът се топи, пъпките набъбват, птиците се връщат от юг, първите пролетни гръмотевици започват. В деня на пролетното равноденствие девойките пеели пролетни песни, а мъжете палели огньове – прескачали ги и извеждали добитъка, за да не боледува. Какво да правим в деня на пролетното равноденствие Съветите за деня на пролетното равноденствие датират от древни времена.

И така, на този ден трябва да: почистете къщата, изхвърлете боклука;

- донесете цъфнала върба и "почистете“ всичко старо и негативно от къщата с нея;

- леко ударете болен с върба, за да оздравее и здрав човек, за да не се разболее;

- оставете няколко клона върба в къщата - за да я предпазите и членовете на домакинството от зли духове, както и от скърби и тъга;

- помирете се с някого, с когото сте били в кавга;

- влюбените трябва да се видят на този ден и да бъдат заедно, така че чувствата да не избледняват дълго време. Също така на този ден трябва да си намислите желания - желанията за любов ще имат специална сила. Какво не трябва да се прави в деня на пролетното равноденствие За този ден има и определени забрани.

Забранено е: да се ядосвате и да и се карате; да оставяте мръсотия и безпорядък у дома; да пестите пари за черни дни; засаждането на върба може да доведе до големи проблеми.

Също така в този ден не се препоръчва да си лягате твърде късно, в противен случай неизбежно ще възникнат проблеми.

Как да привлечем любовта и късмета - ритуал за пролетното равноденствие

Смята се, че в деня на пролетното равноденствие границата между материалния свят и свръхсетивното е много тънка, така че човек има шанс да привлече в живота късмет, хармония и любов, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: