Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На този ден в историята: Ейбрахaм Линкълн бива убит
Автор: Самуил Иванов 17:38 / 14.04.2023Коментари (0)619
©
На този ден през 1865 президентът Линкълн бива застрелян в театъра "Форд" във Вашингтон. Автор на атентата е актьорът Джон Бут, който, извършвайки престъплението, крещи Sis simper tyrannis (превод: Винаги така за тираните!), а след това скача на сцената и успява да избяга на кон. Вследствие на смъртоносната рана Линкълн издъхва на следващата сутрин.

Бут е активист от Гражданската война в САЩ. Той е на страната на Юга. Поради факта, че Северът надделява във войната, активистът решава да вземе всичко в свои ръце. Неговият първоначален план е да отвлече Линкълн и да го отведе в столицата на Конфедерация (бел. ред – това са 11 щата, които се отцепват от САЩ, след като републиканците печелят президентските избори през 1860). Планът обаче се проваля, защото Ейбрахъм Линкълн не се появява на мястото, на което е замислено да бъде извършено отвличането. Това кара Бут да предприеме крайни действия.

Първоначално той решава да елиминира не само действащият държавен глава, но и вицепрезидента по това време Андрю Джонсън, както и държавния секретар – Уилям Сюуърд. Активистът смята, че след като убие тримата републиканци, ще хвърли управляващите в криза, която ще парализира цялата страна.

В крайна сметка Бут успява да убие президентът. Неговите съучастници обаче не се справят със задачата да елиминират вицепрезидента и секретаря Сюуърд. Интересен факт е, че гардът на Ейбрахъм Линкълн по време на извършването на убийството не е бил на пост. Той бива отегчен от представлението в театъра и отива да си вземе бира. Това на практика е улеснило още повече южняка. След като застрелва държавният глава, има опит да бъде задържан от седящия до президента майор Ратбон. Бут обаче наръгва майора с ножа си и успява да скочи от балкона.

Убиецът бива заловен на 26 април, като той решава да не се предаде и бива застрелян. Неговите съучастници биват предадени на съответните власти, а на 7 юли, същата година, биват обесени във Вашингтон.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: