Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-големите грешки, които допускаме при работа с гипсокартон
Автор: Екип на Ruse24.bg 11:00 / 16.10.2021Коментари (0)462
©
Гипсокартонът е материал, който отдавна доби популярност в строителството. Но ако за първи път ви предстои работа с него, добре е да сте информирани, какви видове има, по какво се различават един от друг и на какво определено трябва да обърнете внимание, преди да направите покупка. И най-вече ще разгледаме най-грубите грешки, които хората правят при избора на гипсокартон за ремонт.

Видове гипсокартон, формати, дебелини, техните плюсове и минуси

Кой размер гипсокартон да изберете?

Гипсокартонът съществува в напълно различни формати, вариращи от много малки листове с размери 1200x600 мм, до огромни триметрови листове с формат 3000x1200 мм. И логично изниква въпросът: "Какъв формат да изберете?"

Грешка №1



Много хора искат да закупят точно триметрови листове от гипсокартон, тъй като в този случай броят на фугите ще бъде минимален, а именно фугите са най-слабата точка, в която често се появяват пукнатини.

Факт е обаче, че логистиката на такива листове много често е твърде скъпа, а понякога и невъзможна. Ако живеете в жилищна сграда, тогава триметровите листове определено няма да са добра идея, защото те просто няма да се поберат в товарен асансьор. И ако се опитате да внесете листове от гипсокартон през стълбището, тогава хамалите могат да ви поискат много повече пари. И всичко това е при условие, че размерите стълбището ви ще позволи завъртане с триметров лист гипсокартон. В повечето такива случаи мнозина просто са принудени да режат листовете близо до входа, за да могат да ги транспортират до помещението, в което се извършва ремонтът.

Триметровите листове от гипсокартон най-често се използват при ремонта на къщи.

Грешка №2



Много популярен при покупката е стандартният размер на лист от гипсокартон с размер 2500x1200 мм и много хора вярват, че такъв лист е достатъчен за изграждане на преграда от пода до тавана, но много често грешат.

Изключение от правилото прави апартамент, чиято височина на тавана не надвишава 2500 мм, като се вземе предвид окончателното му довършване. В този случай изборът на листове от гипсокартон формат 2500x1200 мм ще е най-оптималният.

В много нови апартаменти височината от пода до тавана варира от 2700 мм до 3000 мм и в този случай лист от гипсокартон с размер 2500x1200 мм може просто да не е достатъчен. 

Изобщо не е нужно да се стремите листът от гипсокартон да бъде с размер строго от пода до тавана, тъй като при всички случаи ще има хоризонтални фуги. Всъщност, това е толкова страшно, защото при правилно спазване на всички строителни технологии, фугите на гипсокартона няма да се напукат.

Най-оптималният размер на листовете гипсокартон е 2000x1200 мм, тъй като той е най -оптималният за апартаменти, чиято височина на тавана е по-висока от 2500 мм.

В този случай листът от гипсокартон е достатъчно голям, за да се избегне големия брой фуги, а в същото време разполагаме минимално количество материали, което от своя страна спестява пари. Също така си струва да се вземе предвид размерът на товарния асансьор, тъй като много асансьори могат да поемат лист гипсокартон с формат 2500x1200 мм. 

Сега да поговорим за дебелината на гипсокартона. Съществуват различни дебелини на листа - от 6 мм до 2,5 см, но основните са:

- 9,5 мм

- 12,5 мм

Нека да разберем за какви конкретни цели да използваме 9,5 мм и за какви 12,5 мм.

Много хора, в търсене на най-евтиния вариант, купуват тънки листове с дебелина 9,5 мм, но всъщност такива листове са предназначени предимно за леки декоративни конструкции. Предимно се използват на тавани, така че листовете да имат минимално тегло и натоварване на конструкцията. Това, от една страна, е логично, но от друга, поради факта, че листът е тънък и по време на монтажа може да се наложи да се огъне, ще трябва да се използват по-голям брой профили. Същевременно цената на самите профили често пъти надвишава цената на самите листове от гипсокартон. Следователно подобни "икономии“ са под голям въпрос.

С други думи, опитът да се спестят пари чрез използване на листове от гипсокартон с дебелина 9,5 мм е заблуда – по-добре да заложите на листове с дебелина 12,5 мм. Така ще спестите от профили.

А и при по-дебелите профили гипсокартон звукоизолацията на преградите ще бъде по-добра и носещата способност ще бъде по-висока. 

Листове гипсокартон и листове от гипсови влакна

Има разлика между двете. Основното предимство на гипсокартона е не само неговата гладка повърхност и относително ниска цена, но и това, че след инсталирането му е достатъчно просто да завършите с шпакловка. Стените ще бъдат по-трайни.

Гипсокартон за мокри помещения 

За бани и тоалетни се предлагат влагоустойчиви листове гипсокартон, най-често зелени, а за сухи помещения се използва сив гипсокартон.

За стени, ниши и прегради в мокри помещения е задължително да изберете влагоустойчив гипсокартон, тъй като той притежава повишена устойчивост към висока влажност на въздуха и също така не се повлиява от сериозни температурни разлики.

И накрая остана да уточним, че когато правите покупка на гипсокартон, задължително трябва да се ориентирате към надеждни търговци, за които е сигурно, че ще ви предложат качествена стока, съхранявана правилно. Вече може да започнете своя ремонт!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: