Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не бъркайте пролетните вируси с алергии
Автор: Екип Ruse24.bg 16:37 / 19.04.2023Коментари (0)354
©
Болки в гърлото, кашлица, хрема, висока температура и отпадналост. Сигурно звучи познато. Въпреки че зимата е зад гърба ни, пролетта също поднася своите изненади. Особено след падналия имунитет сезонните вируси не са нещо необичайно. Напротив. 

Точно в това време на годината започват да циркулират вируси, които са подобни на грипните. Само че протичат по-леко и минават сравнително бързо. Типични са дихателните инфекции, както и респираторният синцитиален вирус, характерен най-вече за малките деца. Той не е много разпространен, но го има и е трудно е да се каже какъв е рискът от усложнения. Всичко е много индивидуално. 

Според специалистите в началото на заболяването хората може да сбъркат вирусните инфекции дори с алергии. Те трябва да знаят обаче, че първите продължават до една седмица, докато пролетната алергия продължава през целия сезон.

Вирусът на респираторната синцитиална инфекция се предава от човек на човек чрез директен контакт. Докато възрастните пациенти и по-пораснали деца развиват симптоми на леко парагрипозно състояние, бебетата и малките деца могат да развият симптоми на тежка респираторна инфекция, което да наложи тяхната хоспитализация.

Добрата новина е, че пролетните вируси по принцип не водят до усложнения, както при грипа. Но все пак трябва да предприемем мерки, за да преминат бързо, е добре да подсилим имунитета си.

На първо място можем да се възползваме от изобилието на пресни плодове и зеленчуци. Чрез тях може да си набавим достатъчно количество от витамините А, С, Е, D и минерали като цинк, желязо, селен, калций. Наблегнете повече на салатите и фрешовете за сметка на месото и тестените храни.

По-малко захар

Рафинираната захар никога не се е смятала за полезна. Тя влияе отрицателно на организма, тъй като увреждат клетките, важни за имунната система. Избягвайте рафинираните захари, доколкото е възможно. За да ограничите апетита си към сладко, консумирайте повече храни с естествени захари, богато снабдени с полезни хранителни вещества, витамини и минерали.

Протеини

За подобряване на имунния статус е от изключително значение да консумираме адекватно количество белтъци. Хората, които са на вегетарианска диета, могат да построят достатъчно добре хранителния си режим, за да получават пълноценен белтък. Белтъците са необходими за синтеза на имуноактивни молекули и рецептори и трябва да присъстват в достатъчни количества в дневния хранителен прием. Като говорим за белтъци, не е задължително те да са непременно от животински произход. Техните растителни алтернативи са бобовите храни, зърнените храни и ядки, както и зеленчуци като броколите например. Монодиети само на плодове и зеленчуци или на сокове не трябва да се прилагат за дълго време, защото могат да нарушат имунитета на организма. 

Витамин D

Набавяйте си витамин D от слънчевите лъчи и чист въздух. Пролетта е времето, в което вече можем спокойно да се насладим да приятни разходки из природата. Това освен че спомага за добрата ни физическа форма, се отразява и на психиката, следователно и на здравето ни. По естествен път само чрез няколко часа стоене под слънчевите лъчи можем да си набавим необходимото количество от така нужния ни витамин D.

Сън

Качеството на съня и времето, което отделяме за него, са изключително важни за здравословното ни състояние. Липсата на сън понижава имунитета ни, а пролетната умора ни кара да се чувстваме постоянно отпаднали и изтощени. Затова винаги когато се почувствате уморени, отделете време за почивка. Много от експертите смятат, че именно през пролетния сезон имунната ни система е най-слаба и сънят може значително да ни спомогне в укрепването й, както и в елиминирането на натрупания стрес във всекидневието. За целта спете поне по 7-8 часа в денонощието.

Движение

Правейки редовни упражнения, вие ще подобрите здравето на сърдечносъдовата си система, ще намалите кръвното си налягане и ще поддържате оптимално тегло. Така ще укрепите имунната си система и ще се предпазите от различни заболявания. Редовният фитнес режим насърчава добрата циркулация на клетките. Перфектно решение за физическо натоварване без напрежение е предприемането на походи сред природата, предаде "Телеграф".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: