Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Не сме французи, но и ние без сирене на масата не можем, а ползите му са неизброими
Автор: Екип Ruse24.bg 15:45 / 22.04.2024Коментари (0)2130
©
Производството на сирене се практикува от хиляди години от различни етноси по света, като много видове животни са били използвани за млякото, включително камили, бизони, кози и якове.

В наши дни, въпреки намаляването на консумацията на течно мляко, популярността на сиренето продължава да расте, като през 2012 г. се пресмята, че всеки човек изяжда средно 15 кг/годишно.

Вярно е, че не всички видове сирена са еднакви по отношение на хранителните им стойности и ефектите им върху здравето. Например швейцарското сирене, фета сирене, частично обезмаслената моцарела, пармезанът и изварата са сирена, които могат да бъдат добро допълнение към списъка за пазаруване. Те са богати на важни витамини и минерали и могат да помогнат за предотвратяването на различни здравословни проблеми, когато се консумират умерено.

Родителите ни казваха, че трябва да пием мляко, защото калцият и витамин D в тях помогнат на костите ни да станат здрави, припомня puls.bg . Вярно е, че нашата костна маса продължава да се развива, докато сме деца и младежи, но когато достигнем около 30-годишна възраст, тя започва да изтънява. Това е важно да се знае, защото по-голямата костна плътност, която имаме в този период, ще ни помогне да посрещнем една идея по-добре последствията от стареенето на костите.

За съжаление, ако нямаме достатъчно калций, може да се окаже, че развиваме остеопороза по-късно в живота си. Това е сериозно заболяване, при което костите стават крехки и порести.

Остеопорозата засяга много хора, особено жени и може да доведе до сериозни фрактури като тези на китката, бедрото и прешлените. Важно е да храним тялото си балансирано, за да предотвратим развитието на остеопороза. Трябва да се уверим, че приемаме достатъчно калций и витамин D, които са от съществено значение за костното здраве. Можем да постигнем това като включим в диета си млечни продукти, като сирена, които са богати на тези хранителни вещества. 

Проучване на специалисти по дентална медицина показа, че консумацията на сирене може да повиши нивата на pH в устата, предпазвайки зъбите от ерозия и гниене. Това се дължи на повишеното производство на слюнка и вероятността, че някои компоненти на сиренето могат да защитят зъбите от киселините. Така сиренето може да има положителен ефект върху здравето на зъбите. 

Сиренето съдържа мазнини, протеини и различни витамини и минерали, които го правят чудесен избор за наддаване на тегло по здравословен начин. Трябва да се внимава обаче с количеството, тъй като е много енергийна храна и може да доведе до нежелани резултати като затлъстяване. Може да се балансира консумацията на сирене с храни с по-ниска енергийна плътност, като плодове и зеленчуци.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: