Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Неочаквано! Не Колумб е открил първи Америка, други са го изпреварили
Автор: Екип Ruse24.bg 09:15 / 19.04.2023Коментари (0)287
©
Изследване потвърди, че викингите са били в Америка 500 години преди Христофор Колумб, съобщи Daily Mail, позовавайки се на научно изследване на Исландския университет.

Археолози са анализирали дървен материал от пет различни места в Западна Гренландия, които са били населявани в периода между 1000 и 1400 г. Резултатите показват, че някои от пробите са от видове, внесени от Америка и Европа. Бучинишът и източният северноамерикански бор например не се срещат в Северна Европа по време на второто хилядолетие.

Според някои "саги", разпространявани от викингските общества, първият европеец, стъпил на американския континент, е Лийф Ериксон. Именно той би трябвало да е донесъл дървен материал.

Източният северноамерикански бор се среща край река Макензи, Нова Скотия, и в Нова Англия. Бучинишът расте близо до Квебек, Ню Брънсуик, остров Принц Едуард, Онтарио и Нова Скотия.

Викингската "ера" в европейската история продължава от 700 до 1100 г. По това време много викинги изоставят родните си места в Скандинавия и пътуват с корабите си до други страни като Британия и Ирландия. Когато жителите на Британия за първи път видели викингски кораб, те му устроили посрещане. Викингите обаче воювали с местните хора, плячкосвали църквите и палели постройките. В Британия ги наричали "датчани", но всъщност викингите идват от Норвегия, Швеция и Дания.

Името "викинги" идва от старонордически и означава "пиратско плаване". Първото викингско плаване, записано в хрониките на англо-саксите, е от около 787 г.

Според учените откритията за пренесен дървен материал показват, че жителите на Северна Европа са имали достатъчно добри кораби, за да достигнат до източното крайбрежие на Северна Америка няколко века преди Колумб. Много историци предполагат, че викингите, живеещи на о. Гренландия между 985 и 1450 г., са използвали желязо и дърво за строеж на кораби и създаване на изкуство. Вероятно местните дървета не са били подходящи за техните цели, предаде БТА.

Изследването, публикувано в сп. "Антикуити", е плод на намерението на учените да установят пропорцията между привнесен и местен дървен материал, както и откъде идва "вносният". За установяването на произхода на дървото с микроскоп е изследвана клетъчната структура. 0,27 процента от пробите са от привнесени видове - от Северна Америка или от Европа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: