Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Носят ли гейшите бельо под кимоното си?
Автор: Екип Ruse24.bg 15:28 / 31.05.2024Коментари (1)994
©
Традиционното европейско бельо се появява в Япония едва в края на XIX в. - това става заради пристигналите в страната чужденци. Предлагаме ви да разберем заедно какво се е носело под кимоното на японските жени още преди европейската модернизация.

История на бельото

Липсата на обичайно (в европейския смисъл на думата) бельо не говори за екстравагантност или разврат, а напротив - за особеностите на традиционния костюм. В стара Япония е съществувала строга забрана за разголване. Един от най-разпознаваемите костюми в страната е кимоното - халат с колан около кръста.

Малко хора знаят, че самата дреха се състои от няколко слоя. Бродираният халат, който сме свикнали да виждаме, е само една част от костюма, направена за красота и невинаги приятна за тялото. Под него е прието да се носят още няколко различни елемента, които заместват бельото.

Кошимаки

Кошимаки, или набедреник, е прототип на бельо, появил се преди хиляда години. В Япония този период обикновено се нарича "Хейан“ - това означава "спокойствие“ и "мир“. Артикулът от гардероба замества бельото както за жените, така и за мъжете. Носело се е предимно при необходимост, например през студения сезон. Някои селяни носели превръзка, вместо дреха през горещия сезон.

Хададжубан

Хададжубанът представлява лека тениска, често придружена от набедреник. Често е била изработвана от леки естествени материи, за да топли през зимата и да абсорбира потта. Жените са носели хадажубана най-вече, за да подчертаят фигурата си, като той е заменял съвременния корсет или тясното бельо.

Нагаджубан

Нагаджубанът е вид кимоно, само че в неутрален бял цвят. Такъв елемент от гардероба трябва да се носи под основната рокля. То предпазва плата от замърсяване и отделя кожата от самото бродирано кимоно. В края на краищата горната част на японското облекло е изработена от много скъпи и понякога трудни за поддържане материали, които не могат просто да се хвърлят пералнята.

И до днес често се налага да разкопчавате кимоното, за да го изперете, и след това отново да зашивате дрехата. Освен това нагаджубанът покрива някои части на тялото, които според традиционните правила не могат да бъдат голи, пише Woman.bg.

Юката

Юката е по-лека версия на кимоното, вид пелерина, с която мъжете и жените са ходили да плуват в горещи извори. След известно време юката от ленена риза се превръща в ежедневна рокля, която днес често се използва през летния сезон, като се носи под долната част на горните елементи на облеклото.

И така, какво носят японките под кимоното?

В съвременна Япония няма строги правила. Някои се придържат към традицията, а по-младото поколение - напротив, свикнало е с европейското бельо.

Факт е, че днес японските облекла се изработват от много висококачествени материи. Освен това са останали малко майстори, които пазят традициите, така че самата дреха струва много повече от ежедневните неща по масовите магазини.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Като бях в Япония на една японка и се отгърна кимоното и видях таралежа
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: