Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко "тайни" храни, които стимулират растежа на косата
Автор: Екип Ruse24.bg 18:45 / 08.05.2024Коментари (0)1418
©
За всяка жена външният вид е от изключително значение. Като косата, разбира се, е едно от онези неща, които се забелязват първо у всяка една дама.

Ето защо представителите на нежния пол се стараят да полагат какви ли не грижи за косите си, за да могат да бъдат здрави и жизнени. Освен всички продукти за коса, които вършат чудесна работа, можем да подсилим растежа на косата и чрез правилно хранене.

Разбира се, има много фактори като възраст, стрес, генетика, които влияят на растежа на косата. И ако не можем да направим нищо относно годините и генетиката например, то имаме пълен контрол над начина си на хранене. А той също може да се окаже ключов.

Изключително важно за растежа на косата е да си набавяме витамини B12 и D, биотин, рибофлавин и желязо. Ето и пет храни, с които според Healthline можем да си набавим необходимите хранителни вещества, за да стимулираме растежа на косата.

Яйца

Може да звучи прекалено лесно, за да е истина, но е факт, че яйцата са богати на протеин и биотин, които пък са изключително важни за растежа на косата.

Приемането на достатъчно протеини подпомага растежа на косата, защото космените фоликули са изградени предимно от протеини. Когато не приемаме достатъчно протеини пък може да се стигне до загуба на коса.

Горски плодове

Горските плодове като ягоди, малини и боровинки са изключително полезни и богати на антиоксиданти. Освен това те съдържат и колаген, който също е важен за косата.

Сред важните неща, които антиоксидантите правят, е, че предпазват космените фоликули от увреждане от свободни радикали, които се намират навсякъде около нас.

Например в 144 грама ягоди се съдържат 85 милиграма витамин C, което е със 113% повече от това, което имаме нужда на дневна база. Именно витамин C пък тялото ни използва, за да произвежда колаген - протеин, който заздравява косата, предава lifestyle.bg.

Спанак

Намираме се в сезона на спанака, така че смело трябва да консумираме любимата храна на Попай Моряка. Спанакът, освен вкусен, е и източник на желязо и витамини А и С.

Има изследвания, които показват, че витамин A е важен за растежа на косата, но когато той е в прекалено големи количества, може да се стигне до обратен ефект - косопад.

Около 30 грама спанак трябва да са достатъчни, за да си набавим около 20% от дневната доза витамин А, от която тялото ни има нужда.

Авокадо

Благодарение на света, в който живеем, можем да си набавим авокадо навсякъде и по всяко време. Освен модерно за използване в салати, дипове и ястия, то е източник на витамин Е, който също отговаря за растежа на косата.

Около 200 грама авокадо са необходими, за да си набавим 28% от дневната доза витамин E, който също така предпазва скалпа от увреждане.

Мазни риби

Мазните риби като сьомга и херинга са отличен източник на протеин и Омега-3 мастни киселини. Именно Омега-3 са важни за предотвратяването на косопада и стимулирането на растежа на косата.

Все още има нужда от повече и по-убедителни изследвания за положителното въздействие на мастните киселени върху растежа на косата, но така или иначе консумацията им е полезна за общото здраве и правилната функция на мозъка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: