Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Обичан български певец стана на 80
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 15.04.2023Коментари (0)501
©
Големият певец Мустафа Чаушев, който тази седмица отпразнува 80-годишния си юбилей, е спасил от кражба дънките на легендарния комик Георги Парцалев.

Това се е случило в началото на неговата кариера, продължила успешно 60 години. "Имахме общи концерти с Парцалев и Стоянка Мутафова в Търговище и Преслав. На един от тях гримьорната ни беше във фургона на работници. През зимата, за да се топлят, си палели печка и направили дупка за комин. А ние бяхме през лятото. Парцалев имаше много хубави дънки и ги беше закачил на дупката, докато е на сцената. През това време аз съм в гримьорната и си чакам реда. Гледам как с тел и кукичка се опитват да ги откраднат. Развиках се, те избягаха и така ги спасих“, разказа пред "Телеграф“ звездата. 

Първи хонорар

Мустафа Чаушев е наследил божествения си глас от майка си, родена през 1919 г. в Турция. "Бяхме 6 деца, тя беше добра певица и ни пееше народни песни. Покрай нея и аз започнах да си тананикам. Баща ми беше купил едно радио, тогава още нямаше телевизори, и на него слушах програмите на радио Истанбул, откъдето научих първите италиански песни“, връща лентата назад певецът. Пет лева е първият хонорар, който получил за изпълненията си на тържество.

"Бяха чули в училище, че пея, и често ме викаха в другите класове в края на часовете. Един ден ни извикаха на джамборе с един Сюлейман, който свиреше на китара, и Иван, който се правеше на барабанист с вилица и лъжица. Накрая ни платиха 5 лева, страшно много пари бяха тогава“, спомня си Мустафата. Той е бил и много добър баскетболист, но след като на абитуриентския бал изпял няколко песни, учителят му по физическо отсякъл: "Спорт - не, само да пееш“.

Амазонката

След казармата Чаушев се хванал за кратко на работа в консервната фабрика в Шумен, но саксофонистът Данчо го срещнал и го поканил да се включи в читалищния оркестър "Ереван“. Сестрата на басиста пък му казала, че е подала документите му да кандидатства в естрадния отдел на Консерваторията.

"Председател беше Ирина Чмихова, много добре ме предразположи на изпита и се оказа, че съм класиран втори след Мими Иванова. В първия випуск бяхме приети 5 певци - освен нас бяха Петър Чернев, Йордан Марчинков, Ангелина Баева - едно момиче от Карнобат“, разказва изпълнителят на "Вечно нямаш време ти за мен“. Докато записва тази песен в студиото на радио София, му казват, че има гостенин. Като вижда композитора Тончо Русев, му се подкосяват краката, но маестрото бързо стопява ледовете с комплименти за гласа и предлага да му напише първата българска песен. "Той ми каза още, че след малко ще дойде Лили Иванова да запише негова песен. Лили влезе, съблече си палтото, закачи го на една стойка, изпя "Амазонката“ два пъти и си тръгна. Това ни беше първата среща отблизо, но не тогава се запознахме“, добавя певецът.

Монреал

Малко след това е и официалното начало на дружбата му с примата. "Първото си турне направих с Бисер Киров и оркестър Балкантон през 1969 г., а след него имахме юбилеен концерт за 50-годишнината на диригента ни Димитър Ганев-Чичото в зала "България“. Като свърши, беше лудница във фоайето и изведнъж някой ми се хвърля на врата - обръщам се и гледам Лили Иванова, която ми казва: "Пееш страхотно, искаш ли да участваш в следващото ми турне“. Пет години работихме заедно в най-големите зали у нас и в Съветския съюз, на стадионите събирахме по 20-30 хиляди души“, разказва Чаушев. След като се развежда с Лили Иванова, през 1972 г. композиторът Иван Пеев кани на турне в Куба Мустафата и Йорданка Христова.

"Самолетът кацна първо в Монреал. Тогава Ванко вика: "Муси, виждаш ли я тая вратичка, като отвориш, ще отидеш от другата страна и никой няма да те върне от Канада“. Отговорих му, че е много хубаво, но го питах дали ще дойде да ми превежда, че не знам английски. Той се засмя и отминахме. Когато записах плоча в Турция, техен известен комик ми каза: "Остани! Няма да съжаляваш! Ще ти дам парцел, ще ти помогна да си построиш къща, ще имаш концерти“. Обаче се качих на автобуса и се върнах. Не съжалявам, че не емигрирах“, признава звездата. 

Дъщерята Ажда го зарадва с грамофон

Близо седмица Мустафа Чаушев празнува 80-годишния си юбилей, а тържествата ще продължат през цялата календарна година. "Тъй като не мога да събера всичките си приятели накуп, всеки ден излизам с различна компания да почерпя. Получих над 1000 честитки - нещо, което никога не ми се е случвало досега. Приятели от Турция, Германия, Америка, почитатели от цяла България, Богдана Карадочева, Лили Иванова ме поздрави във Фейсбук, толкова са много, че още не съм успял да ги прочета всичките.

Затова искам да благодаря сърдечно на всички за вниманието, цветята, подаръците, имейлите“, сподели певецът. На самия празник той е гостувал в кабинета на кмета на Бургас Димитър Николов, който го е наградил със знака на града. А от общината са организирали през целия ден по централните бургаски улици да звучат негови песни.

"Получих много подаръци като часовник, картини, а дъщеря ми Ажда ме изненада с грамофон - отдавна исках да имам, за да си прослушам всички плочи“, добави юбилярят.

Още по темата: общо новини по темата: 5782
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/964 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: