Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Омаха: американската столица на европейската кухня
Автор: Екип Ruse24.bg 16:13 / 20.05.2021Коментари (0)794
Столицата на щата Небраска Омаха е микс от култури и когато става въпрос за храна, не и липсва разнообразие от вкусове. Разбира се, градът разполага с много заведения, които сервират американски ястия, но кулинарният свят на Омаха се радва и на богато меню от международни ястия, особено такива повлияни от европейската кухня. През последните години особено популярно в града стана движението за улична храна, представлявано от растящия бизнес с “камиони за храна". Всъщност Омаха се превръща в едно от важните места за традиционно популярния в САЩ бизнес с мобилни заведения за хранене. Но каква е връзката на тази кулинария с Европа?

Културно развитие

Благодарение на географското си положение Омаха заема важно място в историята на САЩ, като една от най-важните точки в железопътната система на страната. Но също така градът става важна точка за имигрантското движение от 19 в. и 20 в., което до голяма степен формира американската култура. 

Докато голяма част от ранното население на Омаха се състои от местни жители и преселници, в продължение на над век редица групи от цял свят се преместват в града като много от тях идват от Острова, Германия и Централна Европа. Когато имигрантите се установяват в Омаха, те носят със себе си своите култури и ястия. Това създава културни кръгове навсякъде, където се заселва по-голяма група имигранти. 

С разширяването на града тези традиции дават по малко от себе си и на местната култура, като по този начин историята на Омаха се трансформира от културното разнообразие, което имигрантите донасят в града. Това се отразява и на “кухнята" на Омаха, която е известна със своите стекове, но и с нетипични за този район вкусове. Поради това днес можете да намерите разнообразие от заведения за хранене от немски пивоварни и бирарии през ирландски пъбове, до италиански кафенета и пицарии.

Европейската идентичност на “кухнята" в Омаха

Кухнята на Омаха е повлияна от местните традиции, но също така и от богатата си история на дом за европейски преселници. Това е видимо и от местната кухня. Омаха е известна с многото си стекхауси, но интересното е, че някои от най-емблематичните са основани от сицилианци и се намират в район наречен Малката Италия.

Някои от традиционните за Омаха ястия също са свързани с Европа и включват традиционни европейски съставки. Една от най-популярните местни вкусотии се нарича рунза и е версия на руския пирог. Състои се от хляб, пълнен с говеждо, кисело зеле, лук и подправки. Рецептата е донесена в Небраска от германски имигранти, идващи от Волжкия регион на Русия.

Друг символ на кухнята на Омаха е сандвичът Рубен, кръстен на създателя му - търговеца от литовски произход, Рубен Кулакофски. Според историята Рубен е изобретил сандвича за седмичните си покер срещи с близки приятели. Играта е популярна в града и дори един от най-популярните варианти е кръстен на столицата на Небраска - Омаха хай/лоу. За да прихапва с нещо по време на играта, Рубен поставя между две парчета хляб говеждо месо, сирене, кисело зеле и майонезен сос и припича сандвича.

Латвийците също оставят следа в кулинарната сцена на Омаха. Още през 1917 г. латвийци отварят компания за доставка на месо, която сега е сред най-разпознаваемите подобни бизнеси в страната и носи името Omaha Steaks.

Модерната кулинарна сцена на Омаха

Независимо дали желаете тако, хамбургер или пица, Омаха може да го предложи. От изискани или лежерни ресторанти, до камиони за гурме храна до улични търговци, градът предлага по нещо за всеки. И най-важното е, че никой не е прекалено далеч от вкусната храна. Това е така не само заради многото и разнообразни заведения намиращи се в града, а и заради един бизнес модел, който в последните години претърпява бурно развитие. Става дума за камионите за храна, които съществуват като бизнес начинание от десетилетия, но изживяват бум през последните няколко години. С нови и нови камиони, които изскачат из целия град, възможностите са неограничени - от бургер направен с висококачествено местно телешко, през автентично парче пица до вкусен гръцки гирос.

Любителите на кулинарните изживявания също така се радват на така наречените “родеота" с хранителни камиони, където няколко камиона за храна се събират на едно място. Тези събития са чудесно място както за опитване на вкусна храна и откриването на нови вкусове, така и за популяризиране на културата на уличната храна. Родеотата с хранителни камиони също така са и чудесен начин за социализация и сплотяване на местните общности.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: