Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха дупка на дъното на океана, която крие сериозна опасност
Автор: Екип Ruse24.bg 10:24 / 20.04.2023Коментари (0)313
©
Oкеанът има теч.

Технически погледнато, това е извор, защото водата тече навътре, а не навън. Но по отношение на глобалната физика това определено е теч. Известен е като Оазисът на Пития и е извор на почти прясна вода, която извира изпод океанското дъно през разлом, наречен зона на субдукция Каскадия.

Феноменът бе открит случайно от тогавашния студент, а сега съветник по въпросите на политиката в Белия дом Брендън Филип, който забелязва мехурчетата, които изворът извежда на повърхността, и по-рано тази година Филип и останалите членове на изследователския екип от Вашингтонския университет публикуваха изследване на извора, пише hicomm.bg.

"Те изследваха в тази посока и това, което видяха, не бяха просто мехурчета метан, а вода, която излизаше от морското дъно като от пожарникарски маркуч. Това е нещо, което никога не съм виждал и доколкото ми е известно, не е наблюдавано преди", казва в съобщение за пресата Еван Соломон, геолог на морското дъно и един от авторите на статията.

Често пъти мехурчетата, излизащи от дъното на океана, са предвестник на хидротермални извори, които могат да бъдат горещи огнища на вълнуваща биологична активност. Но един извор е друга история и може да бъде малко по-тревожен.

Защото - за наше добро - водата в този резерват най-вероятно наистина трябва да остане там. Ако от разлома изтече твърде много, части от САЩ може да се окажат изложени на по-висок риск от буквално разтърсващ проблем.

 

Субдукционната зона Каскадия е голям разлом със статично приплъзване край бреговете на северозападната част на Тихия океан. Това е мястото, където две от тектоничните плочи, изграждащи земната кора, се срещат и се плъзгат една до друга. А резервът от вода, който извира от Оазиса на Пития, действа като смазка между тези две плочи.

"Зоната на мегаструктурния разлом е като маса за въздушен хокей", казва Соломон в съобщение за пресата. "Ако налягането на течността е високо, сякаш въздухът е включен, което означава, че има по-малко триене и двете плочи могат да се приплъзнат. Ако налягането е по-ниско, двете плочи ще се застопорят - тогава може да се натрупа напрежение."

И в това е проблемът. Ако напрежението започне да се натрупва, в крайна сметка то трябва да отиде някъде - системата трябва да се премести в нова позиция, което би предизвиквало земетресение, и то най-вероятно силно. Учените смятат, че освобождаването на напрежението в зоната на субдукция Каскадия може да предизвика земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, което ще засегне много от жителите на северозападната част на САЩ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: