Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха надгробния камък на Снежанка
Автор: Екип Ruse24.bg 11:53 / 12.08.2019Коментари (0)511
©
Имало едно време един чаровен германски град, който получил много важен и отдавна изгубен надгробен камък. Той бил на една известна и обаятелна дама, за която се смята, че е вдъхновила Братя Грим за приказката "Снежанка и седемте джуджета“, съобщава Би Би Си.

Реставрираният камък вече е изложен в музея на диоцеза Бамберг в Южна Германия. Дарен е от семейство, което го е спасило.

Според директора на музея Холгер Кемпкенс, няма съмнение, че историята на тази дама е в сърцевината на прочутата приказка на Братя Грим.

Плочата е била на гроба на баронеса Мария София фон Ертал. Тя е израснала в замъка Лоор на Майн, на около 100 км западно от Бамберг в Северна Бавария. Починала е през 1796 година.

Нейната история била добре известна през 19-и век. По това време Братя Грим живеели на около 50 км от нейното родно място.

Баща й бил благородник на име Филип Кристоф фон Ертал. Той жени повторно след смъртта на съпругата си. Мащехата, подобно на тази на Снежанка, била изключително властна и зла жена.

Лоор е град, който е известен с производството на стъкло и огледала. Бащата на София бил собственик на фабриката за огледала, откъдето идва и идеята за омагьосаното огледало в приказката. В местния музей се пази едно от тези огледала с надпис “Amour propre" ("гордост“ на френски).

В приказката има страшна гора в близост до дома на Снежанка - гората извън пределите на Лоор била изключително опасна, защото там живеели разбойници и опасни животни.

Снежанка трябвало да бяга през седем хълма преди да стигне къщичката на седемте джуджета, която се намирала близо до мина. В близост до Лоор наистина има мина, до която се стига през седем хълма. Там работели "джуджета“ – деца, които носели наметала, за да се предпазят от падащи камъни и прах.

Има и елементи в приказката, които не са свързани с живота на Мария София: стъкления ковчег, отровната ябълка, принцът-спасител.

Животът на баронесата нямал такъв щастлив край като в приказката. Тя ослепяла, когато била много млада, и починала без да се омъжи в манастир на 71-годишна възраст.

На надгробния камък, който трябвало внимателно да бъде почистен от наслояванията, пише: "Благородната героиня на християнството. Тук почива тя след победата на вярата, готова за преобразяващо възкресение“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: