Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха най-древните пещерни рисунки в Южна Америка
Автор: ИА Фокус 22:09 / 09.03.2024Коментари (0)1197
© Reuters
Археолози са открили най-ранните пещерни рисунки в Южна Америка в аржентинска Патагония. Рисунките датират от преди 8200 години, пише Reuters.

895-те рисунки са били открити от аржентински и чилийски археолози в пещерата Huenul 1, скално убежище от 630 квадратни метра, разположено в провинция Неукен, на около 1100 километра югозападно от столицата Буенос Айрес.

"Успяхме да датираме четири черни шарки на пениформи, които са били нарисувани с въглен. Те се оказаха най-ранните директни датировки на пещерни рисунки в Южна Америка“, каза д-р Гуадалупе Ромеро Вилануева, автор на изследването, публикувано в списанието Science Advances.

Аржентинският археолог каза още, че откритието показва, че производството на пещерно изкуство е започнало в пещерата Huenul преди около 8000 години и че практиката да се рисува конкретният модел, наблюдаван в пещерата, е била поддържана за период от най-малко 3000 години.

Откритието предоставя доказателство за артистичните способности и културното предаване на обществата на ловци-събирачи, които са обитавали региона по време на средния холоцен, период от преди приблизително 7000 до 5000 години, и разкрива социоекологичната устойчивост на климата, както и служи като средство за комуникация между разпръснати популации.

"Вярваме, че тези изображения са част от мобилните групи ловци-събирачи, които са окупирали тази пещера и пустинните среди на Северна Патагония, на климатичните предизвикателства на период на екстремна суша, настъпил през средния холоцен", обясни Ромеро Вилануева, изследовател в Националния съвет за научни и технически изследвания на Аржентина.

Вилануева каза, че има други места в Южна Америка, които биха могли да имат по-стари пещерни рисунки, но които имат само относителна датировка, като аржентинската Куева де лас Манос, с пещерни рисунки, датиращи от преди 9500 години






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Наводнения 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: