Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха най-старите до момента отпечатъци от Хомо сапиенс
Автор: Екип Ruse24.bg 11:26 / 30.05.2023Коментари (0)405
© Charles Helm
Археолози в Южна Африка са открили отпечатъци от Хомо сапиенс, датиращи от преди 153 000 години, най-старите известни следи, приписвани на нашия вид, установи ново проучване.

Рекордната находка е една от многото открити в Африка през последните няколко десетилетия. След доклада за отпечатъци на 3,66 милиона години на мястото Laetoli в Танзания преди повече от 40 години, палеоантрополозите са открили повече от 100 пешеходни пътеки, запазени в скали, пепел и кал, оставени от нашите предци хоминини, групата, която включва съвременни и изчезнали хора, както и нашите тясно свързани предци.

Седем археологически обекта със следи, оставени от хора - наречени "ихнозити" - бяха открити точно на изток от южния край на африканския континент, на десетки мили навътре от древния бряг. В статия, публикувана на 25 април в списание Ichnos, международен екип от изследователи използва оптично стимулирана луминесценция (OSL), за да разбере кога са направени отпечатъците.

Тези южноафрикански ихнозити включваха четири със следи от хоминини, един с отпечатъци от колене и четири с "аммоглифи“ – термин, обозначаващ всеки модел, не само отпечатъци, направени от хора, които са запазени във времето.

Доказателствата за отпечатъци могат да добавят много към археологическите записи, според изследователите, тъй като те "могат да осигурят не само индикация за хората, пътуващи през тези повърхности като индивиди или групи, но и доказателства за някои от дейностите, в които са участвали, “ пишат авторите в изследването. В Южна Африка ранните доказателства за съвременното човешко поведение включват лични украшения като бижута, разработване на сложни каменни инструменти, използване на абстрактни символи, събиране на миди и крайбрежни пещери и места за скални убежища.

Проби от пистата на Националния парк Garden Route (GRNP), която съдържа седем идентифицируеми следи, запазени във високи скали, са датирани преди 153 000 години, плюс или минус 10 000 години. Въпреки че има по-стари запазени отпечатъци от други видове хоминини в Африка, Азия и Европа, мястото на следите на GRNP сега е най-старото, направено от Homo sapiens, който е еволюирал в Африка преди около 300 000 години.

Повечето от пробите, които екипът изследва, датират отпреди между 70 000 и 130 000 години и те бяха "приятно изненадани“ да открият мястото на пистата на 153 000 години, първият автор на изследването Чарлз Хелм, научен сътрудник в Африканския център за крайбрежна палеонаука в университета Нелсън Мандела в Южна Африка, каза Live Science в имейл.

Откритието "подейства като стимул да продължим търсенето на следи от хоминини в находища, за които знаем, че са още по-стари“, каза Хелм.

Изследователите обаче отбелязват, че приписването на следите на конкретен вид се основава повече на археологически артефакти и скелетни останки, отколкото на формата на самите следи. 

Но часовникът тиктака в изучаването. "Подозираме, че други ихнозити на хоминини чакат да бъдат открити на южния бряг на Кейп“, пишат Хелм и съавторът на изследването Андрю Кар, физически географ от университета в Лестър в Обединеното кралство, в The Conversation, цитира livescience.com. "Те също са уязвими на ерозия, така че често трябва да работим бързо, за да ги запишем и анализираме, преди да бъдат унищожени от океана и вятъра.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: