Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха скрита досега глава от Библията
Автор: Екип Ruse24.bg 13:52 / 12.04.2023Коментари (0)288
© NOVA
Учен откри изгубена част от библейския текст около 1500 години след първоначалното му написване. Обявявайки откритието в статия, публикувана в списание New Testament Studies, Григорий Кесел от Австрийската академия на науките откри скритата глава под три слоя текст - наречен двоен палимпсест - благодарение на ултравиолетова фотография.

Новата находка представлява един от най-ранните преводи на Евангелието. Дълго скритата глава - тълкуване на глава 12 на Матей - първоначално е била преведена като част от това, което е известно като старосирийски преводи преди около 1500 години. Но благодарение на недостига на пергамент няколкостотин години по-късно в региона, този пергамент е използван повторно, като най-вече е изтрит оригиналният превод на библейския Нов завет.

Документ като този, където един слой текст скрива изтритите останки от друг, се нарича палимпсест. 

Находката от Кесел е двоен палимпсест, тъй като пергаментът е използван за трети път. "Доскоро се знаеше, че само два ръкописа съдържат старосирийския превод на евангелията“, казва Кесел в съобщение за новините.

Единият се намира в Британската библиотека в Лондон, а другият е палимпсест, открит в манастира Света Екатерина в планината Синай. В това, което е известно като "Проекта Синайски палимпсести", наскоро беше открит трети ръкопис.

Находката на Кесел бележи четвъртия, превод от текст от 3 век, вероятно копиран през 6 век. Пергаментът се съхранява във Ватиканската библиотека.

"Григори Кесел направи голямо откритие благодарение на задълбочените си познания за старите сирийски текстове и характеристики на писмеността“, казва Клаудия Рап, директор на Института за средновековни изследвания към OeAW, цитирана от vesti.bg.

Докато фрагменти от новозаветния текст датират от оригиналните писания от 3-ти век, най-старият известен оцелял пълен ръкопис на Новия завет е гръцкият Синайски кодекс, датиран от 6-ти век.

Сирийските преводи може да датират отпреди 6-ти век, но се намират най-вече в палимпсести, запазени в изтритите слоеве пергамент.

"Това откритие доказва", казва Рап, "колко продуктивно и важно може да бъде взаимодействието между съвременните цифрови технологии и фундаменталните изследвания, когато се работи със средновековни ръкописи".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: