Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриха запазени вкаменелости на животното с най-дълъг врат
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 21.03.2023Коментари (0)312
©
Със своите дълги шии и страховити тела динозаврите от вида завропод са завладели въображението на хората, откакто в края на XIX в. в САЩ са открити първите сравнително пълни вкаменелости.

Сега международен екип, ръководен от палеонтолога от университета "Стоуни Брук" д-р Андрю Дж. Мур и включващ професор Пол Барет, заслужил изследовател от Лондонския природонаучен музей, съобщи, че късноюрски китайски завропод, известен като Mamenchisaurus sinocanadorum, е имал шия, дълга 15 метра.

Разкритието е част от статия, която има за цел да документира разнообразието и еволюционната история на семейство Mamenchisauridae - група особено дългокраки динозаври завроподи, които са обитавали Източна Азия и вероятно други части на света от средна юра до ранна креда (преди около 174-114 милиона години).

Mamenchisaurus sinocanadorum е открит в скали на приблизително 162 млн. години от Синдзян-уйгурския автономен район в Северозападен Китай през 1987 г. от екипа на Китайско-канадския динозавърски проект, на който е наречен през 1993 г. С дължина приблизително 15.1 м шията му е била повече от шест пъти по-дълга от шиите на жирафите и 1.5 пъти по-дълга от двуетажен автобус. Това го прави потенциално най-дългата шия на някое животно, което някога е съществувало.

Отговорът на въпроса кой завропод е имал най-дългата шия, не е лесен. Най-големите завроподи обикновено са едни от най-слабо познатите, тъй като е много трудно такова голямо животно да бъде напълно погребано в седименти, което е първият етап, необходим за фосилизация. Лошата запазеност на тези екземпляри и на техните най-близки родственици често прави оценките за дължината на шията им спекулативни, пише hicomm.bg.

Въпреки че Mamenchisaurus sinocanadorum е познат само по шепа кости от шията и черепа, изследователският екип е успял да реконструира еволюционните му връзки и по този начин да направи сравнение с необичайно пълните скелети на най-близките му роднини. Това им позволява да заключат, че Mamenchisaurus sinocanadorum е имал шия с дължина около 15.1 м, най-дългата от всички известни завроподи.

При завроподите дългата шия е била един от ключовите фактори за постигане на големи размери на тялото. За да могат да се справят с толкова голямо тяло, завроподите е трябвало да бъдат ефективни в събирането на храна, а точно за това е бил създаден дългият врат. Завроподът е можел да стои на едно място и да пасе околната растителност, като пести енергия, докато приема тонове храна.

Дългият врат вероятно е позволявал на завроподите да отделят излишната телесна топлина, като увеличават повърхността си, подобно на ушите на слоновете. Този начин на живот е бил изключително успешен, като линията на завроподите се появява в началото на еволюционната история на динозаврите и се запазва до последните дни на мезозоя, когато астероид унищожава повечето динозаври с изключение на родствениците на съвременните птици.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: