Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Откриване на 62-то издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе
Автор: ИА Фокус 17:19 / 14.03.2023Коментари (0)521
©
Министърът на културата Найден Тодоров ще открие 62-то издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни" на 16 март 2023 г., четвъртък, от 19 ч. в Доходното здание в Русе. Така той ще спази обещанието, което даде по време на срещата си със зам.-кмета на Община Русе Енчо Енчев в началото на февруари тази година. Биографията на министъра е свързана с града – Найден Тодоров е бил диригент и директор дълги години на Държавната опера в Русе. Това съобщиха от Министерството на културата.

"Мартенски музикални дни“ се провеждат с традиционната подкрепа на Министерството на културата. Официалното откриване ще е със световната премиера на балета "Калиопа“ в концертното изпълнение на оркестъра на Държавна опера - Русе под диригентството на Емил Табаков. Най-новата творба на големия композитор и диригент е посветена на родния му град Русе. Автор на либретото на "Калиопа“ е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев. Творбата разказва по нов и очарователен начин една от най-красивите русенски любовни градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа. В либретото са преплетени и образи от други омагьосващи градски истории от началото на XIX век – на гениалния композитор и пианист Ференц Лист и на строителя на европейския Русчук Мидхат паша. Дните от далечното минало на Русчук оживяват във фантазията на публиката чрез музикалната картина, създадена от композитора Емил Табаков с топлота и обич. Изисканото и деликатно чувство на твореца е придало неповторима атмосфера на този балет, който покорява сетивата на слушателите.

В продължение на повече от шест десетилетия авторитетният фестивал изгражда облика на Русе като една от най-привлекателните културни дестинации на картата на България и региона.

През март Русе отново ще се превърне в музикалната столица на България, в място за срещи на артисти от различни култури и националности. Концерти и спектакли, световноизвестни артисти от десетки страни на Европа и света, нови имена и фестивални дебюти, майсторски класове, изложби, акции, пърформанси, представяне на книги - всичко това е част от широкото културно пространство на фестивала през изминалите години и до днес.

Тазгодишното издание на "Мартенски музикални дни“ включва общо 23 събития, от които 2 оперни спектакъла, 7 оркестрови програми и 14 ансамблови концерта с участието на артисти, ансамбли и оркестри от девет страни в Европа.

Фестивалът привлича любителите и ценителите на музикалното изкуство с атрактивни международни проекти, разположени в широкия диапазон от барока до съвременната музика и джаза.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: