Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Отвара от люспи на лук гони миризливките
Автор: Екип Ruse24.bg 13:26 / 04.11.2022Коментари (0)315
©
Има два естествени инсектицида, които могат да бъдат използвани – пудра от диатомит, която при контакт дехидратира миризливките и те умират. Друг ефикасен срещу миризливките инсектицид се добива от цветето

пиретрум и носи същото име. Помагат отвара от люспите на лук или мента, настойка от лют пипер, синап и чесън, ментовото масло, като с тях се пръскат градинските и стайните растения. Те не убиват миризливките, но ги прогонват надалеч.

Прахосмукачка

Подобно на колорадския бръмбар, изпитан начин за борба с миризливките е механичното им улавяне. Можете да съберете миризливките у дома с помощта на прахосмукачката си. Другият вариант е да направите фуния от пластмасова бутилка за вода. Отрежете горната част, обърнете я в бутилката и създайте фуния, за да загребете буболечките.

След като ги хванете, трябва да ги изхвърлите, като идеята да ги пуснете в тоалетната може да е само загуба на вода. Хвърлете ги навън в здраво завързана найлонова торбичка или ги сложете в кофа със сапунена вода, която е отровна за тях.

Капани

Има търговски капани за миризливки, които можете да поставите в градината си, за да държите буболечките далеч от своите плодове и зеленчуци. Капаните улавят и убиват голям брой от неприятните насекоми. Бъдете внимателни при прибирането на прането, защото това е много лесен начин да си ги пренесете у дома.

Отдушници

Миризливките влизат през отдушници, пукнатини на прозорци и врати, под капаци. Те са привлечени в началото на есента, тъй като в този период изпадат в нещо като хибернация, а започват да излизат през февруари и март. Най-добрият вариант е още сега да си гарантирате, че сте запушили със силикон или лепило всички входни точки като отвори, пукнатини или дупки. Изолирайте прозорците и вратите, особено входните. Превантивните мерки при стайните растения и в градината предвиждат механично почистване на листата и редовно разрохкване на почвата.

Бедствие

Д-р Майкъл Уолдвогел, ентомолог в държавния университет в Северна Каролина, предупреждава, че спрейовете и препаратите могат да създадат опасност, ако имате малки деца или домашни любимци. Химичните средства за борба са от втора група и използването им у дома е нежелателно. Освен това миризливките са резистентни към повечето пестициди.

Когато температурите наесен започнат да падат, идва истинска напаст от неприятните миризливки. Макар че не хапят и не вредят на хората, те са много досадни за собствениците на жилища, тъй като излъчват крайно неприятна миризма. А за земеделците са истинско бедствие, защото нападат доматите, зърното, ягодоплодните култури и много видове овошки.

Хранят се с плодове, ядки и семена

Миризливките (Palomena prasina), наричани още вонещици, са буболечки от разред "Полутвърдокрили“. Една част от тях са "тревопасни“, така че предпочитат да се хранят с растения, плодове, ядки и семена. Те дупчат с хоботите си листата на растенията, за да пият от соковете им, но по този начин листата се свиват, обезцветяват се и изсъхват. "Миризливките могат да причинят щети за милиони долари, особено в плодовите култури като ябълки, праскови и круши“, казва Майкъл Дж. Рауп, доктор по ентомология в Университета в Мериленд.

"Те увреждат и доматите, затова трябва да ги разглеждаме като вредители в домашните зеленчукови и овощни градини“, съветват от Агроновините. Има над 4000 различни видове миризливки, които нападат овощните и зеленчуковите градини. Яркозелените са т. нар. дървесни миризливки, те най-често нападат ябълките, прасковите, райските ябълки и цитрусовите култури.

Сивокафявите миризливки са вредител при зърнените култури, а ягодовите, които са обагрени от тъмночервено до кафяво и имат зеленикавокафяви крилца, нападат предимно малините, ягодите, касиса и френското грозде. Салатите, репичките, зелето и ряпата се нападат от кръстоцветната миризливка, която има червен или жълт гръб, покрит с черни линии. Един вид миризливки нападат само люцерната, пише "Телеграф".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: