Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Плодът, който помага за ставни проблеми, високо кръвно и храносмилане
Автор: Екип Ruse24.bg 23:00 / 18.12.2023Коментари (0)53605
©
Смокините от древни времена се свързват със здраве. Те растат обикновено в Средиземноморието и Близкия Изток - места, които са сухи, горещи и много слънчеви през по-голямата част от годината. Смокинята е с големината на палец. Има зелена или лилава ядлива кора и е пълна със семки. Плодът ѝ е месест, мек като консистенция и има сладък вкус. Присъства в много здравословни и диетични менюта. Тя задоволява желанието за прием на сладко, като същевременно доставя и полезни вещества на организма. 

В индийската медицина смокинята се използва за лечение на състояния, които засягат дихателната, имунната, ендокринната, репродуктивната и храносмилателната система.

Ето на какви ползи можем да разчитаме хапвайки смокини:

1. Подобряване на храносмилането - храносмилателните проблеми варират от диария до запек. Консумацията на смокини увеличава приема на фибри. Естествен пребиотик са и  подобряват цялостното здраве и функция на червата.

2. Регулиране на високото кръвно налягане - една от причините за високото кръвно налягане е дефицитът на калий и прекаленият прием на натрий. Смокините са богати на калий и с консумацията им може да се коригира този дисбаланс. 

3.Увеличаване на костната плътност – смокините са добър източник и на калций. Комбинацията от калий и калций може да предотврати състояния като остеопороза. Калцият е структурен компонент на костите. Увеличаването на приема на калций при деца и юноши подобрява костната минерализация. 

4. Смокините са богати на мед - медта е жизненоважен минерал, който участва в редица процеси в човешкото тяло: помага на метаболизма, произвежда енергия, образува кръвни клетки, съединителни тъкани и невротрансмитери.

5. Смокините са особено богати на витамин B6 - той е ключов витамин, който помага на тялото да разгради приетите белтъчини, също така има и много важна роля за функцията и здравето на мозъка.

Една средно голяма смокиня съдържа около 37 ккал, 10 г въглехидрати, 8 г захар, 1,45 г фибри, 0,5 мг натрий и освен изброените минерали и витамини още витамин А, витамин С, желязо и магнезий, което ги прави полезен десерт.

Смокините са здравословни в умерени количества, пише puls.bg. Препоръчително е порцията да е ограничена до 1 смокиня заради съдържанието на захари в плода и риска те бързо да се натрупат в организма и да се повиши кръвната захар.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: