Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Правилната закуска е от решаващо значение за баланса на хормоните
Автор: Екип Ruse24.bg 14:31 / 08.04.2024Коментари (0)27839
©
Правилната закуска е от решаващо значение за баланса на хормоните. Това споделя руският лекар Александър Мясников и разкрива как да закусваме правилно. Според него първото хранене за деня задължително трябва да включва протеин и сложни въглехидрати. 

Най-важното правило, според експерта, е никога да не пропускате закуската. 

"Закусвайте здравословно всеки ден и ще почувствате прилив на енергия", казва д-р Мясников.

Лекарят твърди, че закуската задейства циркадния ритъм на много органи. Нашата хормонална система чака сутрин храната да влезе в стомаха.

"С набавянето на храна след сън хормоните започват да работят и ако не ядете навреме сутрин, енергията се задържа в тялото и съответно се наблюдава наддаване на тегло“, казва д-р Мясников.

"Първото хранене трябва да съдържа протеини и сложни въглехидрати, като бъркани яйца, каша, но не и кафе с шоколад или сандвич с бял хляб и майонеза", предупреждава експертът.

"За отслабването всички хранения, общата калоричност на диетата, но особено вечерята, са важни за правилното функциониране на панкреаса и стабилизирането на инсулина в кръвта“, казва диетологът Юлия Лементина.

Храните за вечеря, които насърчават отслабването, трябва да са леки, богати на протеини, витамини и минерали, както и нискокалорични и лесно смилаеми, казва диетологът. Д-р Лементина посочва няколко варианта за храни за вечеря, които насърчават загубата на тегло, пише actualno.com.

Пиле или риба - протеинът в месото или рибата ви помага да се чувствате сити по-дълго, което може да намали желанието за преяждане.

"Гответе на пара или скара пилето или рибата, като избягвате пърженето в олио“, съветва диетологът.

Зелените зеленчуци като спанак, броколи или аспержи са отличен източник на витамини, минерали и фибри, като същевременно са с ниско съдържание на калории. Можете да ги добавяте към салати или да ги приготвяте на пара. Бобовите растения, като боб или леща, са богати на протеини и фибри, което ви помага да се чувствате сити. 

"Можете да направите супа от боб или да го добавите към салата“, казва специалистът.

Тофуто е вегетариански източник на протеин, който също е с ниско съдържание на калории. Можете да го използвате при готвене на ястия като задушени зеленчуци с тофу или задушено тофу със зеленчуци.

"Направете яйчен омлет със зеленчуци като домати, спанак или гъби. Омлетът е богат на протеини и с ниско съдържание на калории", съветва диетологът.

Специалистът препоръчва още елда или овесени ядки. Те съдържат много фибри, които насърчават усещането за ситост и са богати на витамини и минерали.

"Можете да приготвите каша с вода или нискомаслено мляко“, казва д-р Лементина.

Тя препоръчва и консумацията на нискомаслените млечни продукти, като нискомаслено кисело мляко или нискомаслена извара - те са източник на протеини и калций и са с ниско съдържание на калории.

"Важно е да запомните, че загубата на тегло идва не само от здравословна диета, но и от умерена физическа активност. Добра идея е да обсъдите всички диетични промени с диетолог или лекар“, казва д-р Лементина.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: