
ЗАРЕЖДАНЕ...
Правилното хранене, за да се преборим с целулита | ||||||
| ||||||
Първото и най-важно нещо е водата. Хидратацията не само изчиства токсините, които се натрупват в тялото и могат да влошат целулита, но и прави кожата по-еластична и стегната. Затова е добре да включваме в менюто си храни с високо съдържание на вода като краставици, диня, целина и различни свежи зеленчуци и плодове. Те, освен че хидратират, съдържат и витамини и минерали, които допринасят за добрия вид на кожата. Антиоксидантите са друг важен елемент в борбата с целулита. Свободните радикали увреждат колагена и еластина – протеините, които държат кожата стегната и гладка. Храни като моркови, домати, червени чушки, ягоди и боровинки са богати на антиоксиданти и помагат да защитим кожата от тези увреждания. Освен това тези плодове и зеленчуци снабдяват организма с витамини, които подпомагат възстановяването на кожата. Здравословните мазнини също не трябва да липсват в дневното меню. Особено полезни са омега-3 мастните киселини, които намаляват възпаленията и подобряват кръвообращението – две неща, които са много важни за намаляване на целулита. Рибата като сьомга, скумрия и херинга, както и лененото семе и орехите са отличен източник на тези мастни киселини. Те не само подпомагат кожата, но и здравето като цялоо. Фибрите пък подпомагат доброто храносмилане и изхвърлянето на отпадъчни вещества. Когато тялото не може да се освободи от токсините, те се задържат в тъканите и влошават външния вид на кожата. Храни като цели зърна, бобови растения, зеленчуци и плодове са богати на фибри и спомагат за по-бързото прочистване на организма. Витамин C също играе важна роля, тъй като е необходим за производството на колаген – основната съставка, която придава здравина и еластичност на кожата. Без достатъчно колаген кожата отслабва и става по-лесно уязвима на образуване на целулит. Чушки, киви, цитрусови плодове, броколи и ягоди са храни, богати на витамин C и е хубаво да ги консумираме редовно. Освен храните, които подпомагат кожата и метаболизма, има и такива, които подпомагат лимфната система и изхвърлянето на излишните течности. Задържането на вода може да направи целулита по-видим и по-забележим. Аспержи, целина и магданоз имат лек диуретичен ефект и помагат на тялото да се освободи от излишъците, което води до по-гладка и стегната кожа. Зеленият чай също е доказано полезен при борбата с целулита. Той съдържа антиоксиданти и забързва метаболизма, което спомага разграждането на мазнините и подобрява кръвообращението. Полезни са и някои билкови чайове като тези от хвощ, глухарче и розмарин, които имат подобен ефект. Важно е да намалим солените, преработени храни и захарните изделия, които задържат вода, причиняват възпаления и натрупване на мазнини, пише Puls.bg. Тези навици в храненето затрудняват борбата с целулита и влошават състоянието на кожата. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg