Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Прекомерният прием на тези витамини може да доведе до безсъние
Автор: Екип Ruse24.bg 11:41 / 05.04.2024Коментари (0)1196
©
Прекомерният прием на определени витамини може да доведе до безсъние. Руският сомнолог д-р София Черкасова споделя, че това са вит. С., вит. В1 и вит. Д. Хората, приемащи хранителни добавки и витамини, трябва да помнят, че те могат да повлияят на качеството на съня. Затова винаги е необходимо да се изясни по кое време трябва да се приемат. Сомнологът Черкасова заяви, че горепосочените лекарства могат да съдържат растителни компоненти, които имат стимулиращ ефект върху нервната система. 

"Гинко билоба, гуарана, аралия, елеутерокок, женшен - всичко това може да окаже негативно влияние върхус съня“, казва д-р Черкасова. 

Тя обръща внимание на факта, че тези растения могат да присъстват в продукти, които се представят като лекарства за поддържане на имунитета, борба с умората и поддържане на тонуса. Сомнологът посочва и витамини, чийто прием причинява нарушения на съня. Този проблем, според специалиста, може да бъде причинен от неконтролирана употреба на витамин С или продукти с витамин В1. 

"Излишъкът от някои витамини може да бъде токсичен. Например витамин D – ако се приема твърде ентусиазирано, може да причини не само безсъние, но и повишено кръвно налягане с главоболие“, предупреждава експертът. 

При предозиране с вит. С се наблюдава леко неразположение, изразяващо се в: главоболие; нарушение на съня; временна емоционална нестабилност; скокове на кръвното налягане и кожен обрив. В същото време симптомите при децата не са твърде изразени, така че родителите може да не разберат, че те са приели твърде много аскорбинова киселина. 

Излишъкът от вит. Д е много опасен. При възрастни се проявява като гадене, повръщане, сърбеж по кожата, болка в главата и очите, диария, повишено уриниране, както и отлагане на излишък от калций в меките тъкани, в черния дроб, бъбреците, белите дробове, сърцето и кръвоносните съдове. Последствията от предозиране на вит. Д при бременни жени и кърмачки са опасни. Те причиняват деформации на плода и костни заболявания при новородените. 

Все пак консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Бюджет 2024
Академичната общност излиза на протест
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: