Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Пригответе защитни очила, днес наблюдаваме слънчево затъмнение
Автор: Екип Ruse24.bg 09:41 / 25.10.2022Коментари (0)299
© 24 часа
Частично слънчево затъмнение ще може да бъде наблюдавано в България този следобед. Това затъмнение се случва преди Луната да премине през низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 4.2 дни преди лунния перигей.

За София затъмнението ще започне в 12:27:16 ч., каза за БГНЕС д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория на Рожен. Петров е един от малкото български експерти по слънчевите затъмнения.

Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му, ще се наблюдава в 13:36:39 ч. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35° над южния хоризонт. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

Петров припомня, че любопитните очи, които ще гледат затъмнението, все пак трябва да ползват защита за зрението си. Препоръчва се и защита на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина при наблюдение на явлението.

Това слънчево затъмнение е твърде нищожно, защото то ще бъде частично – слънчевият диск ще бъде закрит от Луната – зависи от коя част на България се гледа, но ще е между 35 и 42%. И човек, ако не знае, че има такова затъмнение, никога няма и да разбере. 

Любителите на пълните слънчеви затъмнения ще трябва да почакат до 2135 г., когато от България ще се вижда идеално как Луната напълно закрива слънцето. Последното такова у нас беше прословутото пълно затъмнение през 1999 г., а предходното преди него – през 1961 г. Ако любителите на това уникално природно явление, обаче, имат път към Австралия точно на 20 април догодина, ще могат да видят красотата на пълното слънчево затъмнение.

Тъй като България не попада в зоната на честите пълни слънчеви затъмнения, любителите, експертите и учените правят специални експедиции до определени места по света, за да наблюдават явлението. При такива експедиции в разстояние на две минути може да се наблюдава слънчевата корона, - нещо, което без затъмнение не може да бъде изследвано.

През 2030 г. също ще има слънчево затъмнение, което ще се вижда впечатляващо от южната част на страната, нарича се "пръстенообразно“ затъмнение и при него Луната ще премине през част от слънчевия диск, но няма да успее напълно да го закрие, защото Земята и Луната се движат по елипса. При това положение понякога видимият диск на Луната е по-малък от видимия диск на Слънцето, и тогава се получава изключително красив пръстен на небето, разказва още Петров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: