Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Продуцент: България става домакин на международен кинофестивал "Археофилм"
Автор: Цвети Тончева 13:05 / 05.04.2024Коментари (0)1104
©
Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Мирослав Стамов, продуцент на документалния филм "Древния Филипопол", който спечели специална награда на кинофестивала "Археофилм“ във Флоренция.  

Г-н Стамов, доколко е важна тази награда? Доколко е специална тя и защо?

Това е първият български филм, който участва на подобно събитие в случая във Флоренция, където се провежда интернационален фестивал по темата “Археология". Към тях е добавено също и туризъм, и екология. Но основният център е археологията. Участваха общо 88 филма, от които бяха представени доста държави - Италия, Франция, Египет, от нашите съседки бяха Румъния, Турция, които традиционно участват, където по принцип съответните общини и държава подпомагат тези филми да се популяризират, с техните дестинации за археология и туризъм. В случая ние представихме филма от нашата фондация, тя е българо-италианска фондация “Рим", която е създадена 2011 г. с представителство в България, и в Италия, в Рим по-точно. На практика, колкото и нескромно да звучи, в самия час, в който на 8 март се прожектира филма нямаше свободни места и вкараха допълнително столове, за да могат всички посетители да гледат филма. Имаше голям интерес към него.

Това е международен фестивал специално за археология, нали така?

Да, точно така. Организаторите издават същевременно и специализирано списание “Археология виво" - “Живата археология"преведено, където от цял свят се представят нови открития, нови научни публикации специализирани в тази наука.

Откъде се породи идеята да се направи този филм? И съответно да разкажете какво точно показва той? Какво се разказва в него?

Още в 2011 г., когато създавахме фондацията, направихме също един филм за Пловдив, който го представихме в "Кампидолио", това е най-представителната зала на Община Рим тогава. Но така или иначе, измина доста време, много от паметниците се реновираха, подновиха, имат друг облик. И така се създаде идеята да се направи нов филм, с нова техника, разбира се. Техниката се развива в тази насока. Целият екип е от българи, които живеят в чужбина и творят в чужбина, но милеят за българската култура. И се отзоваха с целия си ентусиазъм и направихме филма. В продължение на 15 дни имахме снимки в Пловдив, след което имаше доста обработка, имаше анимация вътре в него. Аз изследвах монетите от този период, който е засегнат във филма, монети, които са сечени в Пловдив, да могат да се представят. И така, филмът стана динамичен, интересен, научно-популярен, мога да кажа, защото той дава една информация от I до V век какво се е случило в Пловдив, а те са най-значителните паметници, останали от древността. Това е Античният театър, Римският стадион, форумът Агората, Одеонът, двете базилики - Малката и Голямата, сградата Ейрене и Източната порта, която сега се обновява, също Небет тепе и Акведукта, това е в общи линии филма. И общо взето, взехме интервюта от специалисти в тази област. Във филма участват от Регионалния археологически музей Екатерина Илиева, а от Общински институт “Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева и директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Те дадоха една точна оценка на всички тези интересни факти, акцентираха. И филма се получи, мога да кажа, съвременен, с модерна техника сниман, дронове вкарахме вътре, нова техника докарахме. Значи момчето, което е оператор, той е българин, но е роден в Лос Анджелис, и работи за “Уорнър Брадърс". Мога да кажа, че се справи блестящо с тази задача, а режисьор е Борис Славчев, той завърши режисура в Рим и в момента живее в Рим и работи в тази област. Той направи преди това филма за Борис Христов, който го излъчиха по Националната телевизия. Това е в тази насока вторият филм, който правим. Целта е да популяризираме в частност Пловдив и въобще българската култура, свързана с недвижимото културно наследство.

Този филм ще има ли някаква рекламна стойност, ще може ли да се презентира Пловдив чрез него?

Да, ще може. Точно с тази цел сме го създали. На 19 април 2024 г. планираме да направим премиера в Пловдив.

И за това щях да попитам - къде може да се види филма. И един въпрос предварително, преди да кажете за премиерата. Озвучен ли е филмът? Какво сте ползвали като звукови ефекти?

Да, филмът е озвучен, имаме го на български, със субтитри на английски и на италиански.

А специална музика има ли създадена за него?

Има специална музика, която е преливаща музиката, но още от 2011 г. ни подариха една песен, която е италианска за Пловдив, написана от италиански композитор и италианска изпълнителка. И тогава, още по този повод, ни направиха този подарък, тази песен. И аз съм я вкарал накрая във филма.

На италиански се пее, така ли?

На италиански се пее, да. Но се разказва за Пловдив.

Любопитно е и кога ще има премиера?

Живот и здраве, планирали сме на 19 април 2024 г. да направим премиера в Пловдив. Съответно ще изпратя покани, просто до няколко дни окончателно ще уточним залата, в която ще бъде. Но така или иначе, гостите, които вече сме ги поканили, ще дойдат от Италия, от организаторите на фестивала от италианска страна ще бъдат тук. И планираме също интересни други бъдещи събития. Фондацията взе правата за България върху фестивала, който имаме амбицията и намерението да правим всяка година “Археофилм" - Пловдив, който да бъде в Пловдив, но той ще бъде пак международен. И живот и здраве, чрез тях ще поканим доста международно участие да има, което да даде по-голямо значение и по-голяма популярност на фестивала, свързана и с туризъм, и с гости от цял свят.

Би могло да ползвате и пловдивско участие, в смисъл на творци и изобщо на хора, и за създаване на музика.

Да, да, точно, ние искаме да отворим вратата и на други екипи да създават филми, които да популяризират. Най-странното е, че на самия фестивал, самите организатори, които работят от дълги години в тази област, не бяха чували за Пловдив нищо.

Това ми стана интересно, затова попитах доколко е специална тази награда. Казвате “специалната награда". 

Специалната награда тя е, че те решиха да ни я дадат. Тя е такава, че безплатно в това списание да публикуваме в продължение на 1 година, дават ни страници да публикуваме материали за Пловдив и въобще за България.

Имам няколко интересни теми, които ще публикувам. За Пловдив ще публикуваме това, което така или иначе вече показахме донякъде във филма. Също искам да публикувам най-старото злато, обработено от човешка ръка, което е във Варна. И няколко теми има интересни, които искам да ги популяризирам. Също ще взема и съвети от специалисти в тази област, за да създадем нещо значимо.

Като техника, като технологии, нещо ново има ли използвано, нещо по-интересно да кажете?

Операторът донесе последно поколение на камери и дронове, последно поколение, дори режисьорът, той само беше чел за тях. Видя ги на живо и съответно можем да кажем, че все пак Холивуд водят модата в киното. И при тях първо излиза най-модерната техника, свързана с кинематографията. Тоест с последно поколение техника, както камери, така и дронове.

А колко време го правихте този филм?

Около 15 дни го снимахме, но след това имаше анимация, която трябваше да направим, имаше монтаж, дублиране на филма. Самото снимане е 15 дни.

Трябва да споменем все пак, че имахме пълно съдействие на институциите, както на община Пловдив, така и на Регионалния археологически музей, на Общински институт “Старинен Пловдив", които ни съдействаха. Съответно се отзоваха на тази идея благородна. И се получи филмът.

Имате съдействие и от Националния институт за недвижимо културно наследство, с участието на арх. Петър Петров.

Да, по закон всички паметници, които са с недвижима културна стойност, всички проекти се одобряват от този институт. Така или иначе той има поглед, както се казва, освен за Пловдив и за цяла България. И той разказва много интересни неща във филма за Пловдив.

Също и доц. Кантарева разказва за реставрацията на Базиликата, защото тя е била основен ръководител на екипа при реставрацията. И беше абсолютно интересно също това, което разказва. Също много интересно беше в Регионалния археологически музей, Екатерина Илиева също разказа интересни неща, които са свързани точно с този период. Филмът може да се каже, че има и научна стойност. Защото тези, които го гледаха в Италия, говоря на фестивала във Флоренция, на самите специалисти историци, археолози им беше много интересно. Видях отзивите, и факта, че ни дадоха възможност да продължим.

Интересно и странно е, че Пловдив е един от най-старите градове европейски, пък казвате, че някои не са чули в Италия за него.

Странно е наистина. Ние си мислим, че светът се върти около нас, но не е точно така. Трябва да се популяризира.

Държавите отделят средства. А тук, това е фондация, с която ние реализирахме този проект. Но по принцип, зад тези филми, които участваха, защото аз проследих най-основните, които ме интересуваха, зад тях стоят държавите или общините, те ги финансират, за да популяризират, така да се каже своите дестинации. Тук в България като че ли не е така, не знам.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: