Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Радой Ралин с доживотно дело "Козел" в ДС
Автор: Цвети Тончева 17:56 / 23.04.2023Коментари (0)440
© Уикипедия
Сатирикът Радой Ралин е бил мразен и преследван от комунистическия режим у нас. Репресиите над него започват през 1957 г.. За всеки виц или епиграма, която той праща в "Стършел“, започват да го викат в партийното бюро, разказа в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус" София Стоянова, негова внучка и автор. Тогава той казва, че започва да се разочарова от режима и това не е заради мизерията, а заради лъжата и насилието, които по това време владеят обществото. В крайна сметка Ралин е уволнен от "Стършел“. 

След това работи в Студия за игрални филми и Студия за хроникални и документални филми, където се ражда идеята за фокусите. Това са кратки сатирични филмови миниатюри и киносатири, които са били излъчвани по кината преди да започне филмът. Хората са ходели на кино понякога специално, за да видят фокусите и после са си тръгвали, преди да започне реалният филм. Борис Димовски измисля заглавието "Фокус“, а Радой намира в него каламбурно значение, защото може да бъде фокус като точност, като изявяване, като факирска манипулация, като машинация, острота. Фокусите са били режисирани от различни режисьори и писани от различни сценаристи. Радой има три-четири сценария. Участвал е в целия процес. Милчо Левиев е създавал музиката за тези "Фокуси“. Радой съветва Милчо Левиев да си състави банда, за да не търси всеки път различни музиканти и така Милчо създава "Джаз Фокус-65“. Те използват всички елементи на пародията в музиката. Заради фокуса "Селска хроника“ са уволнени няколко режисьори и артисти, а Радой се обижда и си подава оставката. 

През 1963 г. той започва работата си по сборника с хумористични поговорки "Люти чушки“. Издирва народни поговорки, актуализира ги, като иска да постигне стегнат си вид. Борис Димовски сам определя какви да бъдат карикатурите към поговорките. Книгата е отпечатана от издателство "Български художник“, защото Радой смята неговото участие в книгата за твърде малко. Новаторството са карикатурите.  

Книгата е издадена в тираж 40 000 и половината от него вече е разпродадена, когато Анастас Солаков пуска донос срещу нея през 1968 г., в следствие на което книгата е иззета от книжарниците и е изгорена в пещите на Полиграфическия комбинат. От там излизат обгорели листи през комина, които хората наоколо събират. След това епиграмите се превръщат във фолклор и се повтарят от уста на уста, което е постигнало обратния ефект.  

Радой Ралин и Борис Димовски, редакторката на книгата, всички служители от издателството и директорът, които са работили по нея, са уволнени. Спряна е и книгата на Радой "Късни свидетели“, която е била готова за печат. Това е поетична книга със стихотворения и илюстрации от Невена Коканова. 

Следва период от 8 години, в който Радой е бил принудително без работа. По-голямата част от публикациите му също са били отказвани. Самият той казва, че за годините от 1969 до 1973 той има една изключително тънка папка с публикации. Единственото нещо, което са допускали да издава, са били преводи, предимно Пушкин. Бил е принуден да продаде и бащината си къща в Сливен, за да издържа себе си и семейството си. Мнозина негови приятели са му предлагали пари, но той винаги е отказвал.  

Един от примерите за това как неговото творчество е спирано, е сценарият "Аз съм Левски“, който той пише между 1971 и 1974 г., докато е без работа. Той изучава всички книги, написани до момента за Васил Левски и създава този сценарий, който е трябвало да бъде направен на филм, но той дори не е публикуван до 1994 г.  

"Радой започва да бъде следен от ДС заради "Люти чушки“. През 1973 г. се завежда дело за оперативна разработка "Козел“, а през 1978 г. това дело за оперативна разработка преминава в най-тежката форма на следене, която е дело за оперативно наблюдение, която е доживотна. Това става заради неговия разговор с Борис Димовски в "Народна младеж“ от 1977 г. Там те говорят под формата на разговор за правата на човека, записани в тогавашната Харта за правата на човека. През 1990 г. неговото досие е изгорено заедно с тези на много други български интелектуалци" , разказа още внучката му София Стоянова.  

Радой Ралин е смятал, че може да бъде изпратен в трудов лагер заради "Люти чушки“. От притеснение получава стомашни кръвоизливи и започва да се лекува в ИСУЛ. По думите му единствено медицинската бележка от лекаря, който го лекува по това време, го предпазва от изпращане в лагер.  

След 1989 г. Радой активно се заема с преименуване на улици с имена на комунистически функционери и активисти с имена на български поети, художници и други дейци на културата.

"Това дело трябва да бъде продължено и в наше време. Важно е да почитаме хората, които са работили за България", смята Стоянова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
газови доставки
Бум на коклюш в България
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: