Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Разрешените и забранени плодове и зеленчуци при гастрит
Автор: Екип Ruse24.bg 15:58 / 05.05.2025Коментари (0)189
© Blagoevgrad24.bg
Хората с нарушен метаболизъм и възпалена лигавица на стомаха трябва да бъдат предпазливи по отношение на храната. Плодовете и зеленчуците често са дразнещи, причинявайки обостряне на гастрита и болезнени последствия. Усложненията могат да бъдат избегнати, ако се научим да използваме плодовете и зеленчуците правилно.

Какви плодове и зеленчуци може да се консумират при гастрит?

Диетата при гастрит трябва да бъде мека и нежна. Болният стомах реагира на горещо и студено, кисело и сладко. Въпреки това диетата трябва да бъде балансирана. Познавайки основните принципи на храненето при гастрит, не само ще можете да избегнете обострянето на гастрита, но и да се възстановите и да победите болестта гастрит завинаги.

Плодове при гастрит

Ефективната и нежна диета при гастрит с ниска киселинност активира секреторната функция на храносмилателната жлеза и ще има благоприятен ефект върху стимулацията на солна киселина. Можете да ядете плодове, които не съдържат механични стимули, на малки порции в 5-6 приема. Този метод на хранене може да се нарече частично.

Към основната дневна дажба добавете ябълки, портокали, банани /узрели/, круши, кайсии, праскови и сливи, пише gotvach.bg. Тези продукти трябва да се консумират в течна форма след почистване на кожата им.

Раздробяват се, като се настържат или в блендер. Повече от два вида плодове не могат да се комбинират ежедневно. Комбинирайте по-голямо разнообразие от плодове - например цитрусови плодове и банани, сливи и ябълки, круши и праскови, кайсии и ябълка.

Трябва да се отбележи и ползата от натурален сок от нар, съдържащ шокова доза от витамини и микроелементи. Нарът стимулира мукозната мембрана да се възстанови, но е допустимо да се използва изключително в хипоацидния стадий при гастрит.

Зеленчуци при гастрит

Що се отнася до това какви зеленчуци могат да се консумират при гастрит с висока киселинност, лекуващият лекар по правило дава на пациента дълъг списък от разрешени и забранени храни. Запомнете, че всички имена са доста трудни, така че, когато купувате, ориентирайте се, включително и по цвета, който отразява полезните им свойства. Така че:

Червените зеленчуци са най-спорните от целия списък. От дълго време е доказано, че те напълно се съпротивляват на рак и други злокачествени образувания и също така лесно се смилат и усвояват. Доматите обаче са богати на киселини, които дразнят стените на стомаха, яденето на червена ряпа и репички при гастрит предизвикват повишено производство на газ. Ето защо консумацията на тези зеленчуци в сурова форма трябва да бъде сведена до минимум. Но цвеклото и червените картофи, трябва да бъдат въведени задълхително в ежедневната диета.

Оранжевите зеленчуци са богати на бета каротин. Този антиоксидант намалява възпалението на стомашната лигавица и активно предотвратява развитието на ерозивна форма на заболяването. Моркови, тикви, сладки картофи и тиквички, жълт български пипер при гастрит могат да бъдат включени без притеснения в менюто. Въпреки това преди да се консумират, не забравяйте да ги сварите или изпечете. В сурова форма те могат да предизвикат редица неприятни симптоми.

Зелените зеленчуци са най-опасни. Въпреки това няма пълна забрана на тези продукти. Артишок, зелен лук, чушки, зеле - всички те могат да бъдат консумирани, дори и е необходимо, но само след топлинна обработка, с други думи - след бланширане или на пара.

Виолетовите зеленчуци помагат да се предотврати развитието не само на гастрит, но и на много други заболявания, сред които могат да се идентифицират рак, инсулт и заболявания на сърдечно-съдовата система. Ако пурпурните моркови, картофите, чушките и патладжаните при гастрит могат да се консумират безпроблемно, но редица други зеленчуци трябва да се консумират с повишено внимание. Например, лилавото зеле и аспержите нямат добър ефект върху чревните тъкани, така че тяхната консумация трябва да бъде сведено до минимум.

Белите зеленчуци попадат в две категории. Белите картофи не са толкова богати на каротин като жълтите, така че ефектът им върху тялото е предимно неутрален. В същото време използването на ряпа и лук трябва да се избягва, тъй като те са способни да предизвикат дискомфорт в червата.

Много полезни са и народните рецепти при гастрит. Цветът на храната не е ключов индикатор за определяне кои зеленчуци могат да се използват при гастрит с висока киселинност и кои при намалена секреция. Във всяка група има продукти от двете категории.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Гергьовден 2025 г.
Световна черна хроника
Предметът "Добродетели и религии" в училище
Kатастрофи Великотърновско
Избори в Румъния
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: