Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Режисьорът Михаил Димов: "Театърът на сетивата" създава буквално разширение на реалността
Автор: Живко Кръстев 15:01 / 01.02.2024Коментари (0)413
© Фокус
"Театърът на сетивата“ работи с пет сетива и създава буквално разширение на реалността. Ние се занимаваме с изследване на природата на сетивата, природата на това, което наричаме реалност. Това каза режисьорът Михаил Димов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му "Театърът на сетивата“ не е преживяване за всеки, а само за тези, които са готови да обърнат поглед навътре, към вътрешния си свят. "Това се оказва лукс в последно време. Това е едно влизане в голяма дълбочина в себе си, едно преживяване, което те изважда далече от обичайната ти гледна точка“, обясни Михаил Димов.

Последният проект на "Театър на сетивата“ е "МЕТА ЛИЧНО“ – сетивен спектакъл лабиринт. "Спектакълът е резултат от един тримесечен изследователски процес, който се случва в пространството, където ще се играе – това са подземията на Културния дом в "Красно село“. Вложили сме таланта си и намерението да изследваме границите“, поясни режисьорът.

Премиерата на спектакъла е на 10 и 11 февруари.

Повечето от заглавията на представленията на "Театър на сетивата“ са неологизми. "Очевидно имаме нужда да създаваме нови думи, които да изразят новото съдържание на спектакъла, новите подходи, въобще цялата неологичност на това, което правим, защото то наистина няма аналог в сферата на традиционните изкуства, които работят с едно, две или максимум три сетива. Тази новост има нужда да бъде събрана в нов вид думи. "МЕТА ЛИЧНО“ е такава дума, надхвърляща личното, т.е. търсене на корените на това, което наричаме личност, идентичност, и разширенията в други измерения“, разказа Михаил Димов.  

Актьорите в "Театъра на сетивата“ са около 20 души, а публиката е точно 30 души. "Всеки един от публиката влиза на точен час – първият влиза да кажем в 18.00, в 18.06, в 18.12 часа. Всеки от зрителите преживява нещо лично. "Театърът на сетивата“ съдържа различни сцени, които зрителят буквално преживява с тялото си, често в съкровено общуване с актьора. Всъщност зрителят се превръща в съдраматург, той сглобява смисъла за себе си. Всеки зрител има индивидуално преживяване, много е различно“, разказа още режисьорът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: