Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Режисьорът на "Моралът е Доброто" - Веселин Диманов, снима филм за Милен Цветков и свободата на словото
Автор: Харитина Агопян 16:33 / 05.03.2024Коментари (0)1307
©
Филм за Милен Цветков с работно заглавие "Часът на Милен“ ще бъде завършен скоро. Това каза Веселин Диманов в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Той е режисьор на лентата за юриста доц.д-р Кристиян Таков ‘’Моралът е доброто’’. Премиерата й по БНТ вече е факт. Лентата направи турне в страната и в чужбина, като се превърна в един от най-гледаните документални филми у нас. След Таков Диманов е решил да посвети творческите си усилия на образа на журналиста Милен Цветков.

"Не очаквахме чак такава вълна от интерес след премиерата по националната телевизия, но тя е факт, защото хората имат нужда от морал, светлина, чувство за справедливост. Вероятно това приобщава зрителите към живота на Кристиян Таков. И до момента продължават да се свързват зрители с нас.

Филмът не следва типичната структура на документална лента и това сякаш зарежда хората. Виждаме множество хора, които са гледали лентата неколкократно“, поясни режисьорът на "Моралът е доброто“.

На въпроса има ли някоя българска личност, която да се доближава до Таков като философия за света в момента, Диманов открои, че много са хората, които изповядват неговите идеи, макар и да не може да се открои една така ярка личност като него. "Много негови колеги работят с неговите принципи. Направихме прожекция в българското посолство в САЩ и там видяхме негови бивши студенти, които към днешна дата практикуват в Америка право.

Направихме прожекция и в 272-ра аудитория на СУ и залата бе препълнена – не съм виждал залата толкова пълна. България не се слави като най-справедливата държава в света и битката на Кристиян Таков за нея, за работеща съдебна система, резонира с нашето ежедневие“, разсъждава Диманов.

Тези дни фейсбук страницата на филма бе обект на хакерска атака. Тя бе пробита и хакерите качиха няколко свои материали. "Нямаме представа кои са те – не знаем защо сега бе организирана атаката, часове преди премиерата“, заяви още създателят на филма.

Битката за свободата на словото ще бъде основна идея на филма за Милен Цветков, разкри режисьорът. "Свободата на словото трябва да бъде висша ценност в една демократична държава. Естествено,трябва да се придържаме към законите. Идеята да бъдеш свободен журналист и да създаваш публицистика такава, каквато ти я искаш, е залегнала в бъдещия филм.

Тази седмица снимаме дъщерята на Милен, остават малко довършителни работи и филмът вече е заснет в голямата си част. Ще заснемем синът и майката на Милен Цветков – евентуално. Предстои монтаж“, разкри режисьорът. Филмите за Таков и Цветков не са подкрепени с държавни средства. Семейството на Милен поддържа създаването на лентата,каза още Веселин Диманов.

"Хората се питат дали живеем в справедлива държава или не – това все още е актуален проблем. Ако изкуството се впусне в показването на хора, които действително са постигнали нещо, то може да вдъхнови още много други да вървят по техните пътища“, смята режисьорът.

Още по темата: общо новини по темата: 156
21.01.2024 »
31.12.2023 »
19.09.2023 »
27.07.2023 »
25.07.2023 »
24.07.2023 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: