Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Роялът на Панчо Владигеров вече е у нас, на него е композирана "Рапсодия Вардар"
Автор: Екип Ruse24.bg 22:01 / 04.03.2024Коментари (0)1201
Истинска реликва за българското музикално творчество е у нас. Роялът, на който е композирал Панчо Владигеров по време на следването си в Берлин, вече е в София. Той е докаран в средата на януари, реставриран е и ще бъде изложен в Националната музикална академия. Това е вторият инструмент на знаменития композитор от периода му в Германия. Първият роял се намира в къщата-музей на Владигеров в Сoфия.

"Седейки до този инструмент на повече от 102 години, всъщност изпитвам едно особено чувство на... може би точната дума е преклонение към таланта. Защото ще ви издам една тайна - това е инструментът, на който е композирана и излязла от пръстите на Панчо Владигеров "Рапсодия Вардар" или както той самият е написал - Българска рапсодия", казва проф. Сава Димитров, ректор на НМА "Панчо Владигеров".

Основен принос за връщането на рояла у нас има Веселин Воденичаров - близък приятел на внуците на Владигеров и член на настоятелството на Музикалната академия.

"В един разговор, който имахме с един от моите приятели, който е професор по музика в университета, стана дума за това, че има едно второ пиано, освен това, което се намира в жилището на Панчо Владигеров, което се намира в Германия и би било чудесно, ако това пиано се върне в България. Панчо Владигеров е един изключително даровит композитор, интерпрет, пианист, който заедно със своя брат, който е цигулар, създават изключителни музикални творби. Това е едно сърдечно отношение към Музкалната академия "Панчо Владигеров" от една страна и също така към наследниците му", обясни пред обществената телевизия Веселин Воденичаров.

Макар да е на повече от век, роялът е в много добро състояние. Инструментът на Панчо Владигеров - доайен на българската композиторска школа, вече е реставриран и със сменена механика. А името на Владигеров е изписано почти на всеки елемент от рояла.

"Това е един инструмент на 102 години, към който макар и да са се отнасяли като добри стопани, все пак е било в домашна атмосфера. За нас този инструмент има друго значение. Не сме пипали нищо от дървените части, не сме пипали нищо от резонантната дъска, именно онова, което създава особената атмосфера и звук на инструмента", посочи проф. Сава Димитров.

Така роялът вече е възстановен и напълно отговаря на изискванията за концертни инструменти.

А първият специален повод, на който ще зазвучи роялът, е съвсем скоро - на 12 март по време на концерта за отбелязване на 125-та годишнина от рождението на Владигеров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: