Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Румен Радев към президента на Италия: Общите ни усилия са израз на отговорност за укрепването на отбранителния потенциал на Алианса 
© Прессекретариат на д.г.
Отношенията между България и Италия са пример за партньорство, сътрудничество и взаимно доверие, изградени на здравата основа на традиционно приятелство между нашите народи и активен културен и идеен обмен. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 посрещна държавния глава на Италианската република Серджо Матарела. През 2024 г. се отбелязва 145-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави, съобщиха от прессекретариата на д.г.

Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха с церемония на пл. "Св. Ал. Невски“ Серджо Матарела и неговата дъщеря Лаура Матарела. Двамата президенти проведоха среща "на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации.

Румен Радев и Серджо Матарела отбелязаха ползотворното сътрудничество между двете държави в редица сектори. Италия е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България, посочи държавният глава Румен Радев в изявлението си в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 и подчерта заявената решимост на двете страни за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството в икономиката и инвестициите.

Президентът изтъкна нарастването на двустранния стокообмен, който през последните години бележи значителен ръст, като за първите 11 месеца на 2023 г. е достигнал стойност 6.038 млрд. евро.

Президентите на България и Италия откроиха значимостта на свързаността в Европа и стратегическото значение на Паневропейския транспортен коридор № 8.

Инфраструктурният проект ще подобри европейската и регионална свързаност и изпълнението му има и важна добавена стойност в контекста на сътрудничеството между ЕС и НАТО, подчерта Румен Радев, оценявайки високо активната роля на Италия за неговото изпълнение. Държавният глава благодари за решителната италианска подкрепа за пълноценното членство на България в Шенгенското пространство и за присъединяването на България към ОИСР.

В изявленията си и Румен Радев, и Среджо Матарела подчертаха значението на сътрудничеството между Българи и Италия в областта на образованието, науката и културата. По думите на Румен Радев партньорствата в тези сфери са най-ефективните инструменти за предаване и утвърждаване на традициите на приятелство и уважение между България и Италия. Двамата президенти отбелязаха и положителното развитие  по отношение на университетски, студентски и изследователски обмен.

Румен Радев и Серджо Матарела обсъдиха теми от дневния ред на ЕС и предизвикателствата пред съюза. Италия и България - като държави на първа линия, споделят виждането за необходимостта от единен стратегически европейски подход по миграцията и постигането на ефективен баланс между отговорност и солидарност. Новата система за убежище ще осигури устойчив и структуриран общ европейски отговор, като по думите на президента Радев това създава предпоставки за по-голяма подкрепа към страните от първа линия и за разрешаване на проблемите, свързани с нелегалната миграция.

Независимо от сложната и динамична геополитическа обстановка, водещ фактор в процеса на разширяването на ЕС следва да остане принципът на собствените заслуги на държавите, подчерта Румен Радев във връзка с европейската интеграция на Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия. "Само по този начин може да се прояви трансформационната сила на процеса на разширяване и да постигнем укрепване на демократичните ценности, икономическа стабилност и конкурентоспособност на целия регион“, посочи държавният глава. Той допълни, че България е готова за по-нататъшно тясно сътрудничество с Италия в тези процеси.

Двамата президенти изтъкнаха значимостта на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, като поставиха акцент на партньорството между българските и италианските военнослужещи в състава на многонационалната бойна група у нас, като българският президент благодари за ролята на Италия като рамкова държава на формированието.

Румен Радев отбеляза и италианската подкрепа за засилената мисия за охрана на въздушното ни пространство. "Общите ни усилия са израз на споделената ни отговорност за укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и за засилването на сигурността по Източния фланг на НАТО и Черноморския регион", заяви българският президент. Укрепването на двустранните отношения може да доведе по-голяма обща сигурност на всички членки от ЕС, заяви от своя страна президентът Серджо Матарела.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: