Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Само по тези два признака познавате дали кашкавалът е качествен
Автор: Екип Ruse24.bg 09:31 / 12.06.2023Коментари (0)262
©
Едни от най-големите проблеми на българите, свързани с хранителните продукти, са висока цена и ниско качество. В последно време се наблюдава значителен ръст на цените на продуктите, но в същото време няма подобрения относно качеството.

Цената на кашкавала например бележи рекордно нарастване през последните година-две, като най-неприятно е, че дори имитиращите продукти, пълни с хидрогенирани мазнини и палмово масло, които се считат за вредни за здравето, са скъпи, а за био и еко произведените от чисто мляко, които може да откриете и на трицифрена стойност, повечето българи не смеят и да си помислят.

В социалните мрежи пък се завъртяха снимки на едни и продукти, които у нас и извън граница се продават на различни цени, като тези в България се оказаха доста по-скъпи.

Други шепнешком споделяха, че качеството на един и същи бранд у нас е по-ниско, отколкото извън граница. Плащаме много като крайни потребители за кашкавала, но поне получаваме ли качество и полезна хранителна стойност от него? Качественият кашкавал е скъп, факт, но може да е скъп и този със съмнително качество.

Така че освен по цената, която май вече не е определяща, качественият кашкавал следва да можем да го разпознаем и по други признаци и да сме сигурни, че не хвърляме парите си напразно.

Ще ви помогнем с тази задача. Двата признака, по които можем да разпознаем качественият кашкавал – в магазина и в дома си. Няма как да разберем колко и какво мляко има в кашкавала с просто око, но можем да разберем дали е добре узрял, ако знаем за какво да внимаваме.

Двата признака, които ще ни помогнат са:

- Цветът на продукта – по-светлият означава зрялост, докато по-масленият цвят сочи, че кашкавалът не е добре узрял. Неузрелият си личи и по това, че стои като на ивици, а и е воднист. Водното съдържание в пакета означава само едно – незрял кашкавал.

Изпробвайте и доколко е мек кашкавалът.

Качественият е нито много мек, нито твърд като камък. Това са важните характеристики, за които да внимавате с магазина и по които може да разграничите незрелия кашкавал и да изберете друг бранд, а в дома ви може да продължите с определянето на вкусовите качества, които също ще ви помогнат да разграничите качествения кашкавал от некачествения.

Вкусът е другото, на което да разчитате, за да откриете качеството. И тук не говорим за вашите индивидуални предпочитания кой кашкавал ви допада, а за определени правила, по които ще откриете добрия продукт.

Естествено, че не може да разопаковате и пробвате в магазина, но поне ще знаете да не купувате от същия следващия път, ако го разпознаете, че не е с добро качество. Незрелият кашкавал не се топи в устата, а се троши като на трохи.

Незрелият и некачественият се рони и при рязане с нож или пък се размазва по ножа. Може да изпробвате качеството и като сложите парче кашкавал в тигана на огъня. Ако е добре узрял, хваща коричка и ухае апетитно на масло, а не изчезва като вода в тигана.

Пазарувайте отговорно и съблюдавайки качеството, за да не хвърляте парите си за палмово масло вместо за кашкавал от мляко, съветва Zdrave.to






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: